2017-08-08 08:42:46• hírek • MTI

Rendkívüli ülésszak kezdődik

Rendkívüli ülésszakra hívják össze a román képviselőházat és szenátust, hogy megvitassa a bukaresti kormány pénteki ülésén elfogadott sürgősségi rendeleteket - jelentette be a szociálliberális kormánykoalíció hétfői ülését követően Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök, a kisebbik koalíciós párt, a liberális ALDE elnöke.

A Tudose-kabinet pénteken a katonák, rendőrök, hírszerzők, törvényhozók, pilóták és diplomaták különleges nyugdíjainak korlátozásáról, a belügyi alkalmazottak bérének növeléséről, és a bukaresti hőerőműveket működtető ELCEN önkormányzati tulajdonba adásáról hozott sürgősségi rendeletet. Hatályba lépésükhöz arra van szükség, hogy öt napon belül megkezdődjék a sürgősségi rendeletek törvényhozási vitája.

Tariceanu elismerte: a parlament összehívása éppen a jogszabályok hatályba léptetését szolgálja, és kitérő választ adott arra, hogy - tekintettel az augusztusi szabadságokra és a rendkívüli ülésszak váratlan bejelentésére - mikorra várható a jogszabályok parlamenti megerősítése.

Az alkotmány szerint a kormány kivételes esetekben azonnal hatályba lépő sürgősségi rendeletekkel avatkozhat be a törvényalkotásba, azzal a feltétellel, hogy arról a parlamentet tájékoztassa. A sürgősségi rendeletek mindaddig a kormány által kidolgozott formában fejtik ki hatásukat, amíg a parlament is megvitatja, megerősíti, módosítja vagy éppen elveti őket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: