2020-05-06 12:04:08• hírek • MTI

Rendkívüli melegtől fog szenvedni 2070-re a világ lakosságának harmada

illusztráció
illusztráció

A világ lakosságának harmada rendkívül meleg éghajlati körülmények között lesz kénytelen boldogulni 2070-re, amennyiben nem sikerül az üvegházhatású gázok kibocsátását visszafogni – derült ki a hollandiai Wageningen Egyetem tanulmányából, amelyet hétfőn ismertettek az amerikai tudományos akadémia lapjában.
 

Szakértők szerint mintegy 3,5 milliárd ember él majd ötven év múlva olyan térségekben, ahol az átlaghőmérséklet meghaladja a 29 Celsius-fokot, hacsak nem vándorolnak el ezekből a régiókból.

Marten Scheffer, a tanulmányt készítő szakértői csoport vezetője az amerikai tudományos akadémia lapjának elmondta, az emberiség az utóbbi 6000 évben ettől eltérő éghajlati viszonyok között élt.

„A koronavírus olyannyira megváltoztatta a világot, hogy azt nehéz lett volna mindössze pár hónappal ezelőtt elképzelni, kutatási eredményeink pedig azt mutatják, hogy a klímaváltozás hasonlót művel majd” – mondta Scheffer.

Scheffer és kollégái kutatási eredményeiket részben az emberek által előnyben részesített, benépesített régiók éghajlati viszonyainak összehasonlítására alapozták. Kimutatták, hogy a népsűrűség különösen azokban a térségekben magas, ahol az éves átlaghőmérséklet a 11–15 Celsius-fok és a 20–25 Celsius-fok tartományokban mozog. Ez a megoszlás szinte alig változott az utóbbi 6000 évben, és a kutatók éppen ezért nevezik ezt a hőmérsékleti tartományt az emberiség számára ideális környezetnek.

A szakemberek éghajlati előrejelzésükhöz az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének 2014-es jelentését használták fel, amely abból indul ki, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása továbbra is korlátozások nélkül fog folytatódni. Megállapításaik szerint 2070-re a 29 Celsius-fok éves átlaghőmérsékletű szárazföldi régió, amelynek nagy részét jelenleg a Szahara teszi ki, a mostani 0,8 százalékról 19 százalékra fog növekedni. A legsúlyosabban érintett térségek ötven év múlva Dél-Amerikában, Afrikában, Indiában, Délkelet-Ázsiában és Észak-Ausztráliában lesznek.

Scheffer reményét fejezte ki, hogy a tanulmány figyelemfelhívás a nemzetközi közösségnek, hogy haladéktalanul csökkenteni kell a szén-dioxid-kibocsátást.

Klímavédelmi szakértők szerint az évszázad végéig 4 Celsius-fokkal emelkedhet az átlaghőmérséklet az ipari forradalom előtti időkhöz képest, ha nem hoznak ellenintézkedéseket. Az egyedüli módja, hogy elejét lehessen venni a pusztító aszályoknak és a tengerszint növekedésének az, ha sikerül az átlaghőmérséklet növekedését 2 Celsius-fok alá szorítani – tették hozzá.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: