2011-09-16 07:18:58• hírek • Póti Orsolya

Sikeres előadással nyitott a szatmári filharmónia

A francia zeneszerző, Hector Berlioz befejezetlen operájának, a Les Francs-Juges nyitányával kezdődött meg a Szatmárnémeti „Dinu Lipatti" Filharmónia új évada. Ezt követően közismert Mozart darabot, Franck és Liszt csendültek fel Azusa Yamaki, japán zongoraművész kíséretében.

Csütörtök este sikeres előadással nyitották meg a 2011/2012-es évadot a szatmári filharmonikusok a bukaresti japán nagykövetség zenekarának közreműködésével. Szép számban megjelenő közönség hallgatta végig a közel másfél órás műsort, a szatmári filharmónia zenekarát, melyet Shinya Ozaki japán karmester vezényelt.

Először egy olyan zenei ritkaság, mint Berlioz befejezetlen operájának nyitánya csendült fel, ezt követően pedig egy közismertebb darab, Mozart zongorára írt 24-ik koncertjét hallgathatta a nagyérdemű. A zenekart zongorán kísérte a japán zongorista, Azusa Yamaki, aki a tokioi Zene Iskolában tanult úgy a zongorázni, mint hegedülni.

Rövid szünet után a romantikus zene nagy alakja, Cezar Franck Psyche és Eros cjmű darabjából hangzott el részlet. Befejezésként minden idők legnagyobb zongoraművésze, Liszt Ferenc darabjai közül válogattak szimfonikusaink. Előadták a Prométheusz című ötödik szimfonikus költeményét, mely színpadi kísérőzenéből alakult szimfonikus költeménnyé, bemutatója ebben a formában 1855-ben volt Braunschweigenben, Liszt vezényletével. Az ő műveit ebben az évben több alkalommal is hallhatjuk a szatmári filharmóniában, ugyanis ebben az évben ünnepeljük a zeneszerző és zongorista születésének 200-ik évfordulóját.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: