2013-12-15 13:17:09• hírek • Shiri Zsuzsa/MTI

Rendkívüli a helyzet Izraelben a szokatlan hóvihar miatt

Még mintegy 14 ezer lakásban nem volt áram vasárnap reggel Izraelben, a Jeruzsálembe vezető utak közül csak a Tel-Avivval összekötő főutat nyitották meg, azt is csak a tömegközlekedés és a város ellátására - közölte a katonai rádió.

Gőzerővel teszik járhatóvá az utakat, elszállítják a csütörtök este óta az utakon rekedt járműveket és eltakarítják a félméteres havat. Az izraeli elektromos műveknél is fokozott erőkkel dolgoznak, megpróbálják visszakapcsolni a rendszerbe a leszakadt vezetékek miatt napok óta áram nélkül maradt sok ezer otthont, Jeruzsálem jelentős részét és országszerte harminc települést.     Négy emberéletet is követelt az évtizedek óta nem látott hóvihar.

Két férfinak csak a holtteste került elő szombat este háromnapos keresés után a Holt-tengernél. Egy hirtelen támadt vízfolyam dzsipjükkel együtt elsodorta őket, a kocsit még nem találták meg. Egy 36 éves férfi is a rendkívüli időjárás áldozata lett, ő leesett háza tetejéről, ahol egy lukat próbált befoltozni. Egy csecsemő hősugárzó okozta tűzben vesztette életét.

Az elmúlt két napban több mint kétszáz állapotos nőhöz hívták a mentőket, akit tudtak, kórházba szállítottak, de több alkalommal helyben vezették le a szülést.

A meteorológusok további hideghullámot jósolnak, de csapadékot már nem ígérnek.
Jeruzsálemben és a magasabban fekvő hegyvidékeken vasárnap sem volt oktatás és a munkahelyek is zárva voltak.

A modern Izrael történetének legnagyobb hóvihara az első becslések szerint mintegy 120 millió sékeles (680 millió forint) kárt okozott. A bő csapadéknak azonban áldásos hatása is van: tíz centiméterrel megemelte Izrael legfőbb édesvíz-raktárának, a Kinneret-tónak (Galileai-tenger) a vízszintjét. Néhány nap alatt több csapadék hullott, mint a sokéves decemberi átlag, a rendkívüli időjárási viszonyokat sokan összefüggésbe hozzák a globális éghajlatváltozással.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök szombat este a hatóságok munkáját dicsérve kijelentette, hogy "sok emberéletet sikerült megmenteni, hála a szinte lehetetlen feltételek között végzendő hatékony munkának és a kiváló egyeztetésnek".

Az ellenzéki szociáldemokrata Munkapártot vezető Jichák Hercog viszont már korántsem volt ennyire elégedett. Ő már szerdán figyelmeztetett a veszélyre, de "intéseim süket fülekre találtak, aktivizálni kellett volna az Országos Katasztrófavédelmi Hatóságot. Felkészületlenek voltak" - hangozatta.

A Gázai övezetben a rendkívüli csapadékmennyiség miatt felmondta a szolgálatot a csatornahálózat, számos lakónegyedet elöntött a házakba is behatoló víz, az üzemanyag hiánya miatt pedig akadozik az övezet egyetlen erőműve. Izrael gázt és szivattyúkat küldött az ott élő civilek megsegítésére, a súlyos áradások megfékezésére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: