2011-10-31 15:19:44• hírek • Póti Orsolya

Rendkívül gazdag az idei Halottak-Napi vásár

Széri Erzsébet szerint a koszorúkészítés igazi kézművesmunka, szép mesterség, de nehéz is, hiszen ez nem csak egy szezonra szól, egész évben akad tennivaló.
Széri Erzsébet szerint a koszorúkészítés igazi kézművesmunka, szép mesterség, de nehéz is, hiszen ez nem csak egy szezonra szól, egész évben akad tennivaló.

Idén a tavalyinál is nagyobb koszorú, virág és mécses felhozatallal készültek a termelők és árusok a Halottak Napjára. A szatmári Nagypiacon az egyszerűbb készítményektől kezdve, a krizantémok széles választékán át egészen a különleges lombkoszorúig minden kapható.

Van miben válogatniuk a megemlékezőknek, hiszen úgy formára, mint árban rendkívül gazdag az idei Halottak Napi-vásár itt Szatmárnémetiben. A termelők és a virágárusok a tavalyi áron kínálják termékeiket, remélve, hogy sikeresebb vásárt tudhatnak maguk mögött.

A piacot járva kijelenthetjük: sok árus nincs megelégedve az idei vásárral: azt mondják, tavaly jobban fogytak a termékek, és a drágább, speciálisabb koszorúknak is volt keletje. Bár a hétvégén volt igazán nagy a roham, az árusok még reménykednek, hogy holnap, vagy holnapután lesz vásárló, hiszen szerdán ér véget a Halottak Napi-vásár.

Sok termelő már februárban megkezdte a készülődést az idei Halottak Napjára, hiszen már az év első hónapjaiban gondozniuk kellett a koszorúkészítéshez szükséges növényeket, a nyár folyamán pedig a virágok begyűjtésével, szárításával és tárolásával foglalatoskodtak, illetve elkezdték a koszorúkeretek készítését is, ami nem egyszerű feladat. Széri Erzsébet termelő a Szatmár.ro-nak elmondta: a koszorúkészítés igazi kézművesmunka, szép mesterség, de nehéz is, hiszen ez nem csak egy szezonra szól, egész évben akad tennivaló.

Széri idei kínálata is rendkívül gazdag volt. Nála láttuk például a különleges lombkoszorút, ami nagyon szép és elegáns, de ma már nem olyan népszerű, mint sok-sok évvel ezelőtt. A termelő szerint, a megemlékezők zöme ma már a selyemvirággal és szalmavirággal készített koszorúkat választja, hiszen ezek időtállóbbak és olcsóbbak is.

„A hétvége folyamán leginkább a selyemvirágos koszorúkból fogyott, de úgy vélem, hogy az emberek már nem is nézik, hogy milyen díszítés van a koszorúkon, a fontos, hogy olcsó legyen" - mondta el másik termelő.

Puskás Erzsébet virágárus szerint, az idei nagyon nagy felhozatallal várja a megemlékezőket, és jó hogy van miben válogatni, csak a baj az, hogy a megemlékezők már nem rendeznek nagy „felhajtást" a Halottak Napja körül, mint korábban - vannak olyanok is, akik pár szál virággal letudják.



A koszorúk ára, mérete, és formája minden igényt kielégít: a kereszt vagy szív alakú koszorúk, mérettől függően 45 és 60 lej között mozognak, a klasszikus - moha vagy fenyő -  száraz virággal és terméssel díszített koszorúk 15 és 35 lej között vannak, a kisebb koszorúk pedig 10-15 lejbe kerülnek. Az elő virággal díszített koszorúk 25 és 60 lej között mozognak.A selyemvirággal díszített koszorúk ára 8 lejnél kezdődik, egy közepes méretű 10, míg egy nagyobb 25-30 lejbe kerül.

Egy cserép krizantém ára 6-20 lej között van, a csokrokat 2 és 5 lej közötti áron, míg a szálakat 2-4 lej között kínálják az árusok.

A koszorúk és virágok mellett gyertyákból és mécsesekből sincs hiány. Egy kisebb gyertya ára 80 bani-1 lej, egy kisebb mécses 1,50 - 5 lejbe, míg egy díszesebb 10-12 lejbe kerül. Aki pedig a nagyobb, még díszesebb mécseseket választja, az akár 20 lejt is fizethet érte.

A vásár ezen a héten véget ér, az árusok még reménykednek, hogy így az utolsó napokon még megtérül munkájuk.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: