2017-01-13 18:50:15• hírek • Kocsis Zoltán

Rendhagyó szakmai nap pedagógusoknak

Kiss Zoltán
Kiss Zoltán

Közel kétszáz pedagógus - elsősorban óvónő és tanító - vett részt péntek délután Szatmárnémetiben, a Láncos templom Kálvin János imaházában azon a szakmai napon, amelyen néhány új, Romániában merőben újdonságnak számító oktatási, nevelési „segédeszközzel" ismerkedhettek meg.

A szakmai napot a megyei tanfelügyelőség és a Szatmár-Ferencváros határon átnyúló női kézilabda projekt vezetői szervezték. A nap két legfontosabb tematikája volt a kézilabda és a néptánc, pontosabban ezek oktatásának fontossága már az óvodákban. Mindezt persze nem elsősorban azért, hogy a gyerekekből profi táncos vagy élsportoló legyen, hanem sokkal inkább a mozgásnak, az együtt mozgásnak a személyiségre, a közösségformálásra, közösségi indentitásra, mozgáskultúrára gyakorolt pozitív hatásai miatt.

Színes, érdekes előadást hallhattak mindezekről a jelen lévő pedagógusok. A Magyarországról és Szatmár megyéből érkező előadók nem csak elméleti síkon vázolhatták fel mondandójukat, hanem saját tapasztalataik alapján a gyakorlati oldalról is beszéltek.

Az előadások sorát Szejke Ottilia szaktanfelügyelő nyitotta. Ő üdvözölte a jelenlévőket és az oktatási, nevelési eszközök folyamatos frissítésének, megújításának fontosságáról beszélt. Őt követte a Magyar Diáksport Egyesület két szenior tanácsadója,  Boronyai Zoltán és  Kókai Dávid, akik az élményközpontú oktatásról, annak módszertanáról, valamint a Magyar Diáksport Egyesület pedagógusoknak szóló továbbképzéseiről beszéltek.

Heinrich Tamás mezőfényi és Nagy Flórián avasújvárosi testnevelőtanárok, szivacskézilabda-edzők saját tapasztalataikat ismertették. Szó esett a szivacskézilabda oktatásban betöltött szerepéről, a teljes közösségre gyakorolt társadalmi hatásairól, közösségformáló erejéről, a mozgáskultúrára gyakorolt pozitív hatásairól, személyiségformáló képességeiről, az oktatási előmenetelre kiható hatásáról.

A kézilabda mellett a néptánc és a népdal szerepe képezte a szakmai nap másik felét. A nyíregyházi Andóné Kujbus Nóra, a Free Dance Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője a gyerekek közösségi és kapcsolatépítési készségeire gyakorolt hatásait, valamint a néphagyományok megismerésének, az azonosságtudatunk, a magyarságtudatunk fejlődésére gyakorolt hatásait ismertette. A gyakorlati rész ezúttal sem maradhatott el, „Az élő népzene és néptánc kicsiknek" címmel a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsorban is remekül szereplő nyíregyházi tánccsoport tartott bemutatót. A Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület zenekara kíséretében a 6-8 éves csöppségek olyan színvonalú előadással rukkoltak elő, hogy a pedagógusok alig hittek a szemüknek.

Kiss Zoltán, a Szatmár-Ferencváros határon átnyúló női kézilabda projekt ötletgazdája, vezetője, lelke, a szakmai nap célkitűzéséről elmondta, szeretnének minőségi segítséget nyújtani olyan új eszközök iránt nyitott pedagógusoknak, akik úttörő munkát végezhetnek a szatmári óvodás nevelésben. Akiket érdekel, az részt vehet a Magyar Diáksport Egyesület továbbképzésein Mátészalkán vagy Csengerben. Az inkább a néptánc iránt érdeklődő pedagógusok számára pedig Szatmárnémetiben indítanak képzést annak érdekében, hogy a legmodernebb eszközökkel és módszerekkel adhassák át a kicsiknek néphagyományaink kincseit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: