2020-05-19 13:13:37• hírek • Bede Emőke

Rendhagyó kiállítással indult újra a szatmári kulturális élet

Bőségszarú. Luxus az erdélyi nemesség világában – e sokatmondó címmel nyílt rendhagyó kiállítás a Szatmár Megyei Múzeumban hétfő délután.

Azt, hogy a helyi közönség valami igazán különlegeset láthat majd, már a tárlat előzetesen közreadott ismertetőjéből sejteni lehetett. „A kiállítás a fényűzés és a bőség jegyében mutat be több mint 200 műtárgyat az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum gyűjteményének leglátványosabb középkori és kora újkori darabjaiból. Az erdélyi arisztokrácia fényűzését viseleteken, ékszereken és díszfegyvereken keresztül mutatja be a látogatóknak. A jelenlegi utazási korlátozások idején, a kiállítás lehetőséget ad a szatmáriaknak, hogy értékes és jelentős műtárgyakat láthassanak lakóhelyük közelében” – s való igaz, a súlyos üveglapok alatt szebbnél szebb kiállítási tárgyak lapulnak.


Ám a megnyitó nem csak a tárlat anyaga miatt volt különleges, hanem azért is, mert a kulturális élet újraindítása jegyében a Dinu Lipatti Filharmónia három művésze, Mihalca Mija Alina, Kovács Emőke és Catuna Dan is bekapcsolódott a helyszínen az eseménybe. A két hegedű és a cselló húrjairól ez alkalommal Jean Baptist Lully, Henry Pulcell és Antonio Vivaldi művei csendültek fel, ezzel teremtve igazi barokk hangulatot a kiállítótermekben.


A távolságtartás szabályait szigorúan betartó érdeklődőket Liviu Marta, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója, valamint Kovács Emőke, a Dinu Lipatti Filharmónia vezetője köszöntötték, s mindketten egyet értettek abban, hogy e formabontó kiállítás nagyszerű újraindítója lehet a szatmári kulturális életnek, melyet a szükségállapot igencsak megtépázott.






Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: