2011-04-08 11:44:28• hírek • Póti Orsolya

Rendezvények a Romák Világnapja alkalmából

Szatmárnémetiben két rendezvényre is sor került április 8-án, a Romák Világnapja alkalmából:  a Hagyományos Kultúrát Megőrző Központ kulturális szimpóziumot szervezett, míg a Szatmár Megyei Roma Párt zenével és tánccal ünnepelte a napot.

A Szatmári Alkotóház által megszervezett  rendezvény délelőtt 10 órától vette kezdetét; ennek keretében az érdeklődők kulturális szimpóziumon vehettek részt, majd táncbemutatókat láthattak. A szimpóziumot Pop Felician, a Szatmári Alkotóház igazgatója nyitotta meg, majd Gheorghe Toduti a romák történetéről tartott előadást.

Toduti előadását érdekesebbnél érdekesebb bemutatók követték: Rozalia Bondrea a romák által használt dialektusokról beszélt,  Felician Pop  a romák kultúrájáról mondott el néhány érdekes információt, Gabor Ambrozie a a Szatmár megyei Gábor cigányok életéről tartott előadást.

11 órai kezdettel a  környező települések - a Hirip és Stana - iskoláinak diákjai mutattak be tradicionális cigány táncot, modern- és latin táncot.  A rendezvény egyik kiemelt  meghívottja a Stana-i cigányzene- és táncegyüttes volt, melynek tagjai a Gadjo Dilo című filmben is szerepeltek.

Az ünnep tiszteletére a Szatmár Megyei Roma Párt  is  kulturális rendezvénnyel készült: 11 órától a G.M. Zamfirescu Kulturális Központ termébe várták az érdeklődőket és meghívottakat. A rendezvényt a Tasnádszarvadi Általános Iskola diákjai nyitották meg: előadták a roma miatyánkot, valamint a Gelem, Gelem című roma himnuszt. A himnusz után Horváth Ignác, a Roma Párt elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Covaci Gheorghe a Szatmár Megyei Prefektúra roma-ügyi tanácsadója szólalt fel. Az előadást cigány-táncbemutató zárta.

Április 8-át azért tekintik a Romák Világnapjának, mert 1971-ben Londonban ezen a napon rendezték a romák világkongresszusát, amelyen elismerték a népcsoport himnuszát és zászlaját.





Képgaléria 1:

Képgaléria 2:


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: