2012-10-10 10:36:45• hírek • Póti Orsolya

Rendezvények a Fehér Bot Világnapja alkalmából

A Vakok és Gyengén-látók Országos Szövetségének Szatmárnémeti Fiókja idén is rendezvényeket szervez a Látássérültek Nemzetközi Világnapja, azaz a Fehér Bot Napja alkalmából.

Az október 15-i Fehér Bot Világnapja alkalmából minden évben kulturális vetélkedőkben és szórakoztató programokban gazdag összejövetelt szervez a Szatmárnémeti Vakok és Gyengén-látók Szövetsége. A rendezvények célja, hogy felhívja a közösség figyelmét a látássérültek sajátos helyzetére.

Idén ez alkalomból két rendezvényt is szerveznek. Október 12-én, pénteken kerekasztal-beszélgetésre kerül sor a szövetség székhelyén, a Mihai Viteazul utca 19 szám alatt, amelyen részt vesznek a városi elöljárók is.

Október 13-án, szombaton délelőtt 9 órától az egyesület tagjainak szerveznek összejövetelt, melynek keretében kulturális vetélkedőkre, műsorokra és szeretetvendégségre kerül sor. Az eseményen mint minden évben tombolavásár is lesz - tudtuk meg a Szatmárnémeti Vakok és Gyengén-látók Szövetségének egyik munkatársától.

A Szatmár megyei szövetségnek jelenleg 2300 tagja van. A fehér bot alkalmazásának gondolata Guilly d' Herbemont francia grófnőtől származik, aki a '30-as években figyelt fel a vakokra leső veszélyekre a nagyvárosi utcák forgatagában. Rájött, hogy egy megkülönböztető, de ugyanakkor segítő tárgy támogatná a nem látókat. Ekkor ötlött fel benne a fehér bot gondolata, ami már távolról is feltűnő, ugyanakkor a vakok az útpadkákat és a falakat baleset nélkül megtalálják, és képessé válnak az önálló közlekedésre.

A fehér bot a látássérültek utcai közlekedésének közismert és elengedhetetlen segédeszköze, használata fokozatosan terjedt el Európában és csaknem az egész világon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: