2011-09-22 14:22:25• hírek • Balog Anita

Tiltakozó akcióra is készek a vakok és gyengénlátók

A Szatmár Megyei Vakok és Gyengén Látók Egyesületének vezetői tartottak csütörtökön sajtótájékoztatót, hogy kifejezzék felháborodásukat a kormány őket, s általában a valamiféle fogyatékkal élőket érintő  törvénytervezete kapcsán.

A Vakok és Gyengén Látók Szatmár Megyei Egyesületének vezetője, Ioan Podina illetve a két alelnök, Par Alexandru és Papp Imre tájékoztatta a fogyatékkal élők társadalmának felháborodásáról a szatmári sajtó képviselőit. A kormány ugyanis egy szerintük diszkriminatív, az emberi jogokat sértő törvénytervezet elfogadására készül, amely koldusbotra juttathatja a fogyatékkal élőket. A tervezet ugyanis a kormány megtakarítási csomagjának a része lenne, s mint ilyen, drasztikusan csökkentené a juttatásaikat. Többek között a társadalmi pótlékot, azaz egy bizonyos összegű havi járulékot, utazási jegyeket, adómentességet vonnának meg azoktól a személyektől, akik háztartásában - ezek szerint még csak nem is saját tulajdonban - például autó van, illetve azoktól, akik nyugdíjat kapnak, vagy bármilyen egyén jövedelemmel rendelkeznek.

Ioan Podina elnök szerint Szatmár megyében 10.800 fogyatékkal élő személy van, ezek közül természetesen nem mindenki látássérült, hanem ide sorolta a mozgássérülteket, hallássérülteket, autistákat és egyéb fogyatékossággal élőket is.

- Amennyiben egy országos szintű tiltakozó akcióra kerülne sor, Szatmár megyéből legalább százan vennénk részt a bukaresti tüntetésen. Országszerte megközelítőleg 700 ezer személy van fogyatékosnak nyilvánítva, reméljük, ha csak 10 százalék is részt vesz a tiltakozáson, máris komolyabban vesznek majd minket - mondta Podina.

Az egyesület vezetői egy nyílt levelet is átadtak a sajtó képviselőinek - ezt a levelet pedig a megye parlamenti képviselőinek és szenátorainak is eljuttatják, így próbálva megnyerni őket a törvénytervezet elfogadásának megakadályozása ügyében.

Sajtótájékoztató a Vakok és Gyengén látók Szatmár Megyei Egyesületénél

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: