2011-10-13 10:28:18• hírek • Póti Orsolya

Rendezvény a Fehér Bot Napja alkalmából

A látássérültek nemzetközi napjához, az október 15-i Fehér Bot Napjához kapcsolódva szervez összejövetelt az Vakok és Gyengén-látók Országos Szövetségének Szatmárnémeti Fiókja. Kulturális vetélkedőkkel és szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket.

A Szatmárnémeti Vakok és Gyengén-látók Szövetsége minden évben ünnepséget szervez a Fehér Bot Nemzetközi Világnapja alkalmából, melynek célja, hogy felhívja a közösség figyelmét a látássérültek sajátos helyzetére.

A rendezvény október 15-én, délelőtt 9 óra 30 perctől kulturális vetélkedővel veszi kezdetét, a vetélkedő után pedig a „Vega" kulturális csoport ötven perces előadására kerül sor. Az eseményen tombolavásár is lesz: mintegy száz nyerő szelvénnyel várják a látogatókat. - mondta el a Szatmár.ro-nak Veres Attila, a Szatmárnémeti Vakok és Gyengén-látók Szövetségének egyik tagja.

A szövetség tagjai a közeljövőben több rendezvényre készülnek: jövő héten Aradon képviselik a megyénket a megyeközi találkozón, azt követően részt vesznek a Hargita megyében megszervezésre kerülő sakkversenyen, azután pedig az aranyosgyéresi tekeversenyre mennek el.

A fehér bot a vakok utcai közlekedésének közismert és elengedhetetlen segédeszköze, használata fokozatosan terjedt el Európában és csaknem az egész világon. Alkalmazásának gondolata a francia Guilly d' Herbemont grófnőtől származik, aki Párizs utcáin sétálgatva többször megfigyelte a nagy jármű- és személyforgalomban félénken és bizonytalanul közlekedő vakok állandó veszélyeztetését. A grófnő egy könnyen felismerhető eszköz kézben hordásának a gondolatát vetette fel: így jutott a fehér bot használatának a szükségességéhez, amelyet úgy a járművek vezetői, mint a gyalogosok távolról felismernek és tudják, hogy közöttük vak ember közlekedik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: