2013-07-24 13:11:34• hírek • Póti Orsolya

Rendeződött az új épületszárny sorsa

Békés rendben folytatódhat tovább a református oktatás a Jean Calvin utca 2 szám alatti ingatlanban, ugyanis a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal a Református Gimnázium használatára bocsátotta az új épületszárnyat, melyben az elmúlt tanévben az elemi osztályok működtek.

Hosszas huzavona után úgy tűnik, hogy megoldódott a Református Gimnázium új épületszárnyának a sorsa, ugyanakkor a Szatmár-Láncos templom Presbitériuma megszavazta, hogy a Jean Calvin tér 10 szám alatti ingatlanában az Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceum bérmentve folytathatja tevékenységét úgy, hogy a polgármesteri hivatal felajánlotta az épület karbantartását és javítását.

Korda Zoltán, a Láncos templom lelkipásztora elmondta: a Kálvin tér 7 szám alatti ingatlan (a Pirostéglás épület) az egyház jóvoltából szintén a képzőművészeti oktatást fogja szolgálni. Az albérletből származó bevételi díjat az egyházmegye és a tulajdonos egyházkerület fele-fele arányban ossztja meg egymás között, ezzel is támogatva az egyházmegye működését.

2009-ig a Pirostéglás épületért havi 7.600 lejt fizetett a polgármesteri hivatal, az egyházközség pedig idén 50 százalékos bérengedménnyel kínálta fel az épületet.

- Az új épületszárny körül kialakult gond több összetevős probléma volt, hiszen ahhoz, hogy tanintézményünk helyzete rendeződjön, ahhoz a zene- és képzőművészeti líceum sorsának is rendeződnie kellett. A református egyház nagyon felelősen és rugalmasan kezelte ezt a kérdést, mindenekelőtt szem előtt tartva a gimnázium sorsát és ezért különböző engedményeket tett a polgármesteri hivatal felé, illetve felelősséget érzett a szatmári művészeti oktatás iránt is - nyilatkozta Szilágyi Éva, a Református Gimnázium igazgatónője a Szatmár.ro-nak.

A művészeti oktatás támogatása érdekében az egyház felajánlotta azt a két egyházi ingatlant, amelyben az Aurel Popp Művészeti Líceum jelenleg működik, illetve átjárást biztosít ahhoz az úgynevezett kis tornateremhez, amely az egyház területén található, és egy fűtőházból lett átalakítva 2008-ban.

- A két épület használata fejében az új épületszárny megmaradhat a Református Gimnázium számára, és ezzel biztosítva van az elemi oktatás kiteljesedéséhez szükséges osztályterem, illetve alkalom nyílik arra is, hogy a Partiumi Keresztény Egyetemmel közösen lehetőséget teremtsünk a felnőtt oktatás terén is, akkreditált képzések révén - mondta el Szilágyi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: