2019-07-10 11:40:16• hírek • Nagy Tímea

Rendezkedjen be! Spórolós, környezettudatos bútorok és gépek, de mégsem a szatmári ócskából

Kép: houseopedia.com
Kép: houseopedia.com

A szatmáriakkal gyermekkoruk óta együtt fejlődik a spórolós, amolyan környezettudatos mentalitás, miszerint nem feltétlen az újat keresik, hanem a jó állapotú használtat. Jól is van ez így, hisz az emberiség ökológiai lábnyoma nőttön nő, s már rég túl vagyunk az Ökológiai Túllövés Napján (Earth Overshoot Day), mely idén május 22-re esett.

Amennyiben egy háztartás bútorzatának és gépeinek cseréjéről van szó, tudjuk, nem kell mindennek újnak lennie, hogy jó legyen. Térségünk az országos átlagfizetési táblázat utolsó harmadában kullog, a lakosok többsége nem engedheti meg magának a sokezres, csillogó enteriőrt. Az anyagi helyzettől függetlenül, a használt berendezésen megspórolt összeget hasznosabb dolgokra is fordíthatja a vásárló.

 

A használtért azonban nem kell rögtön az ócskára rohanni, számos egyéb opció akad Szatmár megyében a spórolós, ám sikkes enteriőr vásárlására. A hasznosabb dolgok alatt pedig az energiatakarékos gépek beszerzését értjük, s ehhez is van egy-két takarékos tippünk.

 

 

Nézzük, hogyan rendezzünk be az otthonunkat sikkes bútorzattal és energiatakarékos háztartási gépekkel úgy, hogy megmaradjunk a „környezettudatos és olcsó” koncepció mellett:

 

Elsőként a bútorok:

 

A Facebook Piactéren vásárolt már? Ha nem, akkor képzelje úgy, mint az apróhirdetéses oldalakat, csak a kapcsolatfelvétel közvetlenebb, illetve jóval gyorsabb. A hirdető profilját átpörgetve kiderül, csirkefogó-e az illető vagy sem, így biztonságos is.

 

Azért említendő elsőként a közösségi piactér, mert ez a legkézenfekvőbb megoldás. Amúgy is a „Face-en” lógunk egész nap. A „marketplace” egyetlen hátránya talán, hogy nem annyira elterjedt, mint az olx és társai, ezért a kínálat sem olyan gazdag. Egy példa: míg a legnagyobb apróhirdetéses oldalon Szatmárnémetiben és 5 km-es körzetében 68 darab sarokülőt hirdetnek, ugyanebben a régióban, az internetes piactéren 47-et találunk. A majd` ötven változatból viszont gyorsan és kényelmesen kiválasztható az árban és méretben optimális. Mi több, a tulaj személye is nyilvános.

 

 

Vegyük a konkrét árakat! Ennyit spórolhatunk a használt, ám 9/10-es állapotú bútorzattal:

 

Az előbbi keresési eredményekből egy kihúzható, szinte hibátlan állapotú kanapét néztünk ki 1200 lej irányáron. Méretben, stílusban, színben hasonlót a megyei bútorboltok kínálatában 2000-3000 lej között találtunk.

 

Pakolós szekrénysort is néztünk, és franciaágyat. Ezeknél az apróhirdetéses és a facebookos eredmények száma alig volt eltérő. A ötajtós, 9/10-es állapotú ruhásszekrényért átlagosan 1100 lejt szeretnének, a szintén kifogástalan állapotú kétszemélyes ágyért 1000 lejes átlagot kérnek. Hasonló gardróbot, de új állapotában 1800-3000-es árkategóriában találtunk, hajszálra ugyanolyan ágyat matraccal együtt 2200-ért.

 

Mennyit spóroltunk eddig? Átlagosan 1000-1000 lejt minden egyes bútordarabon.

 

Folytathatnánk a felsorolást a konyhabútorral, ebédlőasztallal és székekkel, gyermekszoba berendezéssel, nappalival, előszobával, szőnyegekkel és egyéb dekorelemekkel, de felesleges lenne. Az előbbi három példából látszik, hogy harmadával jobban járunk használt, ám jó állapotú berendezéssel. Számszerűsítve:

 

Költsünk használt enteriőrre 12000-15000 lejt egy háromszobás otthonban. Ez újan, boltból akár 18000-23000 lejbe is kerülhetne. Amennyiben az így megspórolt, súlyos ezreket minőségi és energiatakarékos háztartási gépekre fordítjuk, a tudatos vásárlói döntéssel védjük a környezetet és hosszú távon még rezsit is csökkentünk.

 

A gépek következnek:

 

A gépek közül a legtöbbet a hűtők és fagyasztók esznek, hiszen azokat tartjuk állandóan áramellátás alatt. Meg is néztük, milyen árkülönbség van az A++ és A+++ energiatakarékos szintek között a „fridzsiderek” esetében.

 

 

Az egyik legnépszerűbb webáruháznál a kisebb (5000 lejes átlagár) és nagyobb (3000 lejes átlagár) fogyasztású gépek árai között mintegy 2000 lejes különbséget fedeztünk fel. A rezsiköltséget figyelembe véve viszont, a drágább gép ezt a különbözetet még a garancia ideje alatt „ledolgozza”. Még egy jó pont a borsosabb mellett, hogy a jótállás ideje általában hosszabb. A gyártók ezzel ösztönöznek a környezettudatos választásra.

 

Röviden: kevesebb lesz a havi villanyszámla, ráadásul környezetkímélő döntést hozunk a három pluszos eszköz megvásárlásával.

 

Ugyanez a helyzet a mosógépeknél, ahol kb. 500 lejes különbség van, a mosogatógépeknél az eltérés 800-1000 lej körül mozog. A villanysütők kínálatában akár 1500-2000 lej differencia lehet, ha a környezetkímélőre voksolunk. Televíziók esetében az A+ és A++ minősítésű termékek ugyanannyiba „fájnak”, hasonlóan a számítógépes képernyőkhöz.

 

Összefoglalva: egy háromszobás otthon bebútorozásakor összességében 6000-8000 lejt spórolhatunk, amennyiben a jó állapotú, de használt dolgok mellett döntünk. Ezt az összeget magas minőségű, energiatakarékos, hosszú garanciájú elektromos berendezésekre költhetjük. A tudatos döntéssel kíméljük a környezetet, csökkentjük az esetleges javíttatás költségét és a villanyszámlából is jócskán lefaraghatunk. Egy év alatt akár egyhavi áram megspórolható.

 

 

A háztartási gépek árainak a legismertebb webáruház kínálatában jártunk utána. Az elektronikai „cuccok” beszerzésének azonban így nem szabad nekilátni.

 

Ettől sokkal olcsóbban hozzájuthatunk a gépekhez, amennyiben igénybe vesszük az energiapazarló háztartási gépek csereprogramját. A környezetvédelmi minisztérium 200-tól 500 lejig terjedő összeggel támogatja a régi televíziók, mosógépek, mosogatógépek, fagyasztóládák és légkondicionáló berendezések cseréjét típustól függően. A programot május 24-én indította a kormány, és 40 millió lejt fordítanak a támogatásra. Tavaly mintegy 500 tonnányi, 13 ezer darab energiapazarló gépet adtak le a hulladékgyűjtőknél a programban résztvevők, idén 2500 tonna a terv - közölte Gabriela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter.

 

Amennyiben a „rabla” projekt nem jönne be, az energiatakarékos termékekre az árösszehasonlító oldalakon keressünk rá, továbbá a legnagyobb webáruházak újracsomagolt választékában. Időigényes a keresgélés, de megéri, hiszen újabb százasokat csoportosíthat át más költségekre.

 

A környezettudatosság margójára:

 

A RoRec munkatársai szeretnék megragadni az alkalmat arra, hogy tájékoztassák a lakosságot: az ingyenes elszállítás folyamatos, országos, bárki kérheti a segítségüket! Miután a 0800 444 800-as zöld számot tárcsázza, a hívó a helyi Gyűjtésért Felelős Szolgálat munkatársával megbeszélheti az elszállítás részleteit.

 

 

Ha megszabadulna a kidobandó elektromos eszközeitől - ahelyett, hogy a kukába vagy máshova dobná, inkább hívja a TelVerde számot: 0800 444 800! Tegyünk mindannyian a környezetünk védelméért!

 

Összességében elmondható, hogy a tudatos vásárlás sok utánajárással, ám annál több előnnyel jár. A „zöld” mentalitás azonban hosszú távon mindenképp kifizetődő, csak győzzük kivárni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: