2010-09-01 13:48:25• hírek • Szatmár.ro

Rendezik az adósságokat

A költségvetés-kiegészítéskor a szaktárcának jóváhagyott összegekből egymilliárd lejre kérte a finanszírozás megnyitását az Egészségügyi Minisztérium. A pénz az egészségügyi rendszerben felhalmozott egyes adósságok első részletének kifizetésére szolgál.

616,5 millió lejt a kórházak 2010. június 30-án nyilvántartott határidőn túli adósságainak törlesztésére fordítanak, amint azt vállalta a tárca a decentralizációt is jóváhagyó 2010/48. sürgősségi kormányrendeletben. A teljes összeg további részéből, 383,5 millió lejből az Egészségügyi Biztosító kifizeti az ingyenes és ártámogatott gyógyszerek egy részét.

A kórházak 2010. június 30-án határidőn túli tartozásait az Egészségügyi Minisztérium által jóváhagyott metodológia alapján fizetik ki. Ennek értelmében, azokat az összegeket utalják át, amelyekből az egészségügyi eszközöket, valamint a gyógyszerszállítókkal és a közszolgáltatókkal szembeni adósságokat törlesztik a kórházak. A kifizetéshez az Egészségügyi Minisztérium kiegészített költségvetéséből utalják át a pénzt az Országos Egységes Egészségbiztosítási Alapba. Innen, 90 nap alatt nyújtott részletekben fizetik ki az adósságokat.

Mint Csehi Árpádtól, a Szatmár Megyei Tanács elnökétől megtudtuk: a Szatmár megyei kórház adóssága, amit a tervek szerint az Egészségügy-minisztérium rendezni fog, megközelítőleg 1 millió euró értékű.

Az idén augusztusban jóváhagyott költségvetés-kiegészítéskor az Egészségügyi Minisztérium 859,863 millió lejt kapott a kórházak tartozásainak kifizetésére. Ezt az összeget az Országos Egészségügyi Biztosító költségvetésén keresztül utalják át majd végül a kórházaknak, azoknak is, amelyeket közben decentralizáltak.


A Szatmár Megyei Kórház épülete
A Szatmár Megyei Kórház épülete


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: