2012-07-06 07:10:28• hírek • MTI

Rendelettel módosították a népszavazási törvényt

Sürgősségi rendelettel módosította a román kormány csütörtökön a népszavazási törvényt: eltörölte az államfő leváltásához eddig előírt szavazati arányt.

Eddig a választói névjegyzékben szereplő polgárok többségére, szám szerint mintegy 9 millió támogató voksra lett volna szükség az elnök elmozdításához.
A Ponta-kabinet csütörtök esti rendkívüli ülésén sürgősségi rendelettel eltörölte ezt a küszöböt, így az urnákhoz járulók több mint felének szavazata is elegendő egy sikeres népszavazáshoz, függetlenül attól, hányan vesznek részt a voksoláson - közölte Mircea Dusa, a parlamenti kapcsolatok minisztere.

A kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) törvénymódosítást is megszavazott a parlamentben a népszavazási előírások szigorának enyhítéséről, de ezt az ellenzék megtámadta az alkotmánybíróságon, ezért még nem lépett hatályba.
A csütörtökön kiadott sürgősségi kormányrendelet azonnal hatályba lép. A jogszabályt az ombudsman támadhatja meg az alkotmánybíróságon. Az ombudsmant kedden lecserélte a szociál-liberális kormánytöbbség.
A népszavazási törvényt negyedik alkalommal módosítják Romániában az utóbbi öt évben, a változtatások mindig az államfővel álltak összefüggésben.

Legutóbb áprilisban módosította a jogszabályt a Basescuhoz közel álló, akkori jobbközép kormánytöbbség: ők próbálták megvédeni az ötmillió vokssal megválasztott Basescut oly módon, hogy leváltásához kilencmillió szavazatra legyen szükség.
A román parlament két házának együttes ülése péntek délután szavaz Traian Basescu felfüggesztéséről. Ha a törvényhozók többsége megszavazza az USL indítványát, a kormány egy hónapon belül népszavazást ír ki, és az urnákhoz járuló választók egyszerű többséggel döntik el, hogy leváltják, vagy megerősítik államfői tisztségében Basescut.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: