2012-04-13 13:58:10• hírek • Póti Orsolya

Rendbe teszik a sírokat, fejlesztik a Vasút Melletti Református Temetőt

A vasút melletti református temetőben közel százra tehető azoknak a síroknak a száma, amelyek bérlése megújításra vár. A Szatmár-Láncos Egyházközség elkezdte a temető feltérképezését, amely körülbelül november elejére lezárul.

A Szatmár-Láncos Egyházközség nagy hangsúlyt fektet a tulajdonában lévő református temető karbantartására. Évente több száz millió lejt biztosít az utak, járdák karbantartására, kapuk, kerítések javítására, vízvezetékek, vízcsapok üzemeltetésére, az elektromos hálózat és világítás működtetésére, a ravatalozók és hozzátartozó helyiségek üzemképességének biztosítására, higiénikus közillemhelyek kiépítésére és nem utolsó sorban a szelektív szemétgyűjtésre.

Emellett olyan problémák is felmerülnek, mint az öreg, elkorhadt fák okozta veszély elhárítása vagy a sírrongálók okozta  károk helyrehozása.

„A sírrongálás sajnos egyre gyakoribb jelenséggé vált - mondta el Korda Zoltán, a Szatmár-Láncos Egyházközség lelkipásztora. A vasút melletti temetőben nem egy alkalommal törtek össze sírköveket, rongálták meg a kegyeleti helyeket éjszakánként olyan fiatalok, akik nem voltak tudatában, hogy tulajdonképpen mit is művelnek. " - magyarázta a lelkész.

A sírrongálók mellett tolvajok is látogatják a temetőt: sok hozzátartozó számol be viráglopásról és nemrégiben a szemeteskonténerek, valamint szerszámok is eltűntek a kegyeleti helyről. A bűncselekmények megfékezésére a karbantartók kamerával látták el a temető főútjait és temetőőrt is alkalmaznak.

Gondot okoz annak a nyolc nyárfának a kivágatása, amelyet még 1904-ben ültettek. Ezek a fák már elkorhadtak, és veszélyeztetik a sírhelyek, sírkövek épségét. A fák kivágatására való engedélyt már megkapta az egyházközség, és a következő napokban meg is oldja a problémát.



Korda Zoltántól megtudtuk, közel százra tehető azoknak a síroknak a száma, amelyek bérélése megújításra vár. Ezekre a sírokra a temető karbantartói figyelmeztető táblákat helyeztek ki, hogy a hozzátartozók időben jelezzék a bérlés meghosszabbítását, vagy ennek berekesztését.

A Láncos templom tulajdonában lévő sírok bérlését 20 évenként kell megújítani. Az egyházközség türelmi időt bocsát a bérlés megújítására: három alkalommal hirdetik ki a templomban a sírbérlők nevét. Amennyiben a hozzátartozók, rokonok nem jelentkeznek, akkor a temetőbizottságnak és az egyházközségnek jogában áll másnak bérbe adni a sírhelyet.

Annak érdekében, hogy a sírok rendben legyenek, az egyházközség elkezdte a temető feltérképezését, amely körülbelül november elejére lezárul. Miután letisztul a bérlők jogviszonya, az egyházközség egy projekt keretében támogatná azokat a bérlőket, akik anyagi problémák miatt nem tudják felújítani a sírokat.

A temetőbiztosság ebben az évben a honvédek sírját is felújítja, és egy emlékoszlopot is állít az ismeretlen katonák emlékére. Ez az elképzelés szintén november elejére, Halottak Napjára valósulhat meg.

A vasút melletti református temető naponta 7.00-21.00 óra között, nyáron 7.00-22.00 óra között áll nyitva a látogatók előtt. Az egyházközség arra kéri a híveket, hogy igyekezzenek ők is fenntartani a rendet a kegyeleti helyen.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: