2010-11-29 10:58:04• hírek • Szatmar.ro

Remek meccs, sok helyzet

A záróforduló mindkét rangadóján iksz született, de csak a Steaua - CFR hozott gólokat.

Két rangadót hozott a román labdarúgó élvonal, a Liga 17. fordulója, amely egyben lezárta az odavágók sorát. Pontosabban még nem zárta le, mert két találkozóra csak (Beszterce-Branesti, Medgyes-Craiova) hétfőn kerül sor. A legutolsó etap két rangadót hozott, amely egyaránt döntetlennel ért véget, gólokat és jó játékot viszont csak a Steaua-CFR-en láthatott a nagyérdemű.

A derbik sorát a Dinamo és a Temesvár nyitotta, amelyen az ötödik helyezett a másodikat fogadta. A dolog pikantériája, hogy bár a két szurkolótábor között mérhetetlen az antipátia, a bánságiak keretében hét olyan futballista is található, akik korábban szerepeltek a piros-fehérek színeiben is: közülük Alexa, Helder, Zicu, Tames és Burca kezdőként kapott lehetőséget, Chiacu nem lépett pályára, míg Contra ezúttal nem cserélte be magát. A találkozó biztatóan indított, kisebb lehetőségek felváltva követték egymást hol egyik, hol másik kapu előtt. Az idő teltével aztán a Dinamo egyre inkább fölénybe került, de igazán nagy helyzetig nem nagyon jutott. Nem úgy a lila-fehérek: az 56. percben Diabate a gólvonalról szabadított fel. Ez nem hogy vérszemet adott volna a csapatoknak, hanem inkább óvatosságra intette őket. Aminek köszönhetően a pályán inkább a küzdelem dominált, a szurkolók pedig kissé csalódottan mehettek haza.


A küzdelem jellemezte a Dinamo-Temesvárt fotó: fcdinamo.ro
A küzdelem jellemezte a Dinamo-Temesvárt fotó: fcdinamo.ro


A másik rangadón, szintén Bukarestben, ám egy nappal később, mindössze tíz percet kellett várni az első találatig. Hora remek betörése és okos visszapassza után Culio belsőzött a Steaua kapujába és sokan máris arra gondoltak, hogy a Kolozsvári CFR háza táján jót tett a szerdai edzőváltás. Alin Minteuan megbízott vezetőedzőnek azonban nagyon nehéz debüt jutott, hisz a Steaua lassan fölényben került, negyed órával később pedig kis is egyenlített. Nuno Claro szabálytalankodott a kilépő Kapetanosszal szemben, a büntetőt pedig Stancu érvényesítette. Az egyenlítést követően ismét a vendégek lettek aktívabbak, ám sem Traoré, sem Culio nem találta el a kaput, így további gól nem született. Legalábbis a szünetig.

A pihenő után ugyanis alig hat percet kellett várni, amikor is Tanase, Surdu, Stancu volt a labda útja, utóbbi pedig előre vetődve megszerezte a vezetést a hazaiaknak. Az újabb találat megfogta az erdélyieket, akiknek jó húsz percre volt szükségük ahhoz, hogy magukra találjanak. Eközben pedig Kapetanosz, Latovlevic, Surdu és Stancu többször is megdolgoztatták Nuno Clarót, aki többször is bravúrral védett. A kihagyott helyzetek azonban ezúttal is megbosszulták magukat, 81. percben ugyanis Culio beadása után Peralta egyenlített. Az „argentin meló" után őrült rohanás kezdődött a győztes talál megszerzéséért, ám sem Traoré, sem Surdu nem tudta bevinni a döntő találatot, így megérdemelt döntetlen született.


Culio egy gólt és egy gólpasszt jegyzett a Steaua ellen fotó: cfr1907.ro
Culio egy gólt és egy gólpasszt jegyzett a Steaua ellen fotó: cfr1907.ro


Bár az odavágók ezzel véget értek, némileg érthetetlen módon az őszi szezon még két fordulóval folytatódik. Amennyiben az időjárás is úgy gondolja. Néhány konklúziót azonban talán érdemes levonni. Egyrészt, az ősz két meglepetéscsapata a listavezető Galac és a Medgyes és talán nem véletlen, hogy a két kispadon ülő Dorinel Munteanu illetve Cristian Pustai az egyetlenek az egész mezőnyben, akik már a tavalyi szezont is jelenlegi együttesüknél kezdték. A másik felismerés, hogy a román csapatok, konkrétan a Steaua és a címvédő Kolozsvári CFR, távol állnak az európai középmezőnytől és nem bírják a kettős terhelést sem. Ezen együttesek nem csak játékban, de adminisztratív téren is távol állnak azonban európai riválisaiktól: a bukarestiek négy, a kolozsváriak három edzőt fogyasztottak már. A legjobb focit játszó Rapidot a vezetőségben tapasztalt folyamatos viták gyengítik, a Dinamo keretében pedig csak támadók találhatóak. A Temesvár hatalmas bravúrt vitt véghez azzal, hogy 17 forduló alatt nem kapott ki, ám így is három ponttal elmarad a Galactól. Ennek oka, hogy meccseinek kevesebb, mint a felét tudta csak megnyerni. Ám a többieket nem veszítette el, így némi szarkazmussal elmondható: a Temesvár, ha nem is sokkal jobb, mint a többiek, de még rossz napjaiban sem gyengébb egyikőjüknél sem.

A tabella élén már a nyolcadik forduló óta a Galac áll, amely ezzel őszi bajnoknak mondhatja magát. A 36 pontos acélosokat a 33 pontos Temesvár és a 31 egységet gyűjtő Vaslui követi, majd a Rapid (29), a Dinamo (28), a Steaua, a Medgyes (26) és a CFR (24) következik. Ezen csapatok közül tavasszal szinte bárki felérhet a csúcsra, ám ehhez kiegyenlítettebb teljesítményre van szüksége, mivel körbeverésekre a következőkben is számítani kell.

Eredmények:
Urziceni
- Sportul 2-1
gólok: Maftei (48.), Semedo (73.), illetve Balan (17.)

Vaslui - Pandurii 3-1
gólok: Wesley (39.), Bello (46.), Costin (51.), illetve Voiculet (40.)

Galac - Astra 2-1
gólok: Antal (5., 11-es), Pena (57.), illetve Tigoianu (63.)

Brassó - Rapid 2-0
gólok: Rusu (11.), Chipciu (26.)

Dinamo - Temesvár 0-0

Kolozsvári Universitatea - Marosvásárhely 1-1
gólok: Niculescu (28.) illetve Vagner (3.)

Steaua - Kolozsvári CFR 2-2
gólok: Stancu (27., 11-es, 51.), illetve Culio (10.), Peralta (82.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: