2011-11-11 11:42:09• hírek • MTI

Ázsiai dátumszámláz: szüléscsúcs és esküvők

Szinte egész Ázsiát hatalmába kerítette pénteken 2011. év 11. hó 11. napjának köszönhető hat egyes számjegyű dátumláz.

Ahogy Dél-Koreában, úgy Indiában is elözönlötték a kismamák a szülészeteket, hogy császármetszés révén ezen a napon jöjjön világra gyermekük, remélve, hogy a sok egyes megalapozza csemetéjük szerencséjét. Természetesen a műtét csak azoknál a terhes nőknél jöhetett szóba, akik amúgyis a napokban szültek volna, sok kismamát hazazavartak az orvosok.
Esküvőkből is csúcsforgalom volt Indiában, ami csúcsforgalmat okozott az utakon, és több nagyvárosban dugókat. Párok tízezrei keltek egybe, és az esküvői menetek nem csak autósak voltak, ezért elefántoktól tevéken át fehér lovakig, sok állat is nehezítette a forgalom haladását.

Kínában is megugrott a menyegzők száma, holott ott november 11. egy ideje éppen "egyedülállók napja", a párnélküliek nem hivatalos ünnepe. A dátumban szereplő egyesek a magányosság jelképei. A szinglik az 1990-es évektől kezdődően ünneplik egyedülálló létüket, vagy búsonganak rajta. Az egyetemi körökből indult kezdeményezés a 2000-es évekre vált igazán népszerűvé, ma már több millióan emlékeznek meg róla, ezzel kapcsolatosan országszerte különböző programokat rendeznek, kifejezetten egyedülállóknak szóló promóciókat, akciókat szerveznek.

Több kínai szinglihonlap szerint csakis egyedülállók "joga" élvezni 11. hó 11-ét, különösen az idei, 2011-es évit, és arra buzdítottak előzetesen párokat, hogy szakítsanak, így szerezve "jogosultságot" az ünneplésre. A kínai szinglik egy része magányos társaival együtt ünnepel 11-én, ami többnyire közös vacsorát jelent. Paradox módon sok szinglirendezvény épp a párkeresésről szól.

Számtalan anya indíttatta be a szülést a különleges dátumon

Bár a 11-es nem kifejezetten szerencseszám a kíniaknak, sokan úgy gondolják, a házassági papíron szereplő "mágikus dátum", az egyessor szerencsét hoz majd frigyüknek - legalábbis könnyebb lesz észben tartani a házassági évfordulót.
A sanghaji polgári ügyek hivatala csütörtök estig több mint 3300 házasulandót regisztrált péntekre, és ezek közt nem szerepel azoknak a száma, akik előzetes bejelentés nélkül állítanak be a hivatalba. A Sanghajtól 250 kilométerre fekvő Nancsing (Nanjing) városában szintén a 3000-et közelíti a házassági szándékukat bejelentők száma, ami tízszerese az átlagpéntekieknek.

A legutóbbi "csodadátumon", tavaly október 10-én, azaz 2010. 10. havának 10. napján Pekingben 11 ezer pár kelt egybe, 2009. 9. hó 9-én viszont jóval több, csaknem 20 ezer.
A "11-esek" végeredménye még nem ismert.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: