2015-07-20 17:54:19• hírek • MTI

Rekordszintre emelkedett a Scania piaci részesedése

Rekordszintre, 17,2 százalékra emelkedett a Scania részesedése az európai piacon az idei év első felében, a svéd autóipari cég kevesebb járművet értékesített, de nőtt az értékesítési árbevétele és a nyeresége is.

A Volkswagen-csoporthoz tartozó, nehéz tehergépjárművek, autóbuszok, hajómotorok és ipari motorok gyártásával foglalkozó Scania értékesítési árbevétele éves összehasonlításban 7 százalékkal, 46,79 milliárd svéd koronára emelkedett az első félévben. A második negyedévben szintén 7 százalékos emelkedéssel, 24,47 milliárd koronára ugrott az értékesítési árbevétel.

Az üzemi eredmény az előző év azonos időszakához képest az első félévben 11 százalékkal, 4,73 milliárd koronára, ezen belül a második negyedévben 23 százalékkal, 2,49 milliárd koronára növekedett.

A mérleg szerinti eredmény az első hat hónapban 4,49 milliárd, az első negyedévben pedig 2,33 milliárd (plusz 10 és 19 százalék) svéd koronára rúgott, míg a nettó eredmény 3,37 milliárd, illetve 1,67 milliárd (plusz 14 és 19 százalék) koronát tett ki.

A Scania az idei első fél évben 41 864 járművet szállított le, 4 százalékkal kevesebbet a 2014 első félévi 43 680-nál, megrendelésállománya pedig 36 989-re csökkent 38 391-ről. A második negyedévben 5 százalékkal, 21 622-re csökkent a leszállított járművek száma, a rendelésállomány (19 489) gyakorlatilag nem változott.

Per Hallberg, a Scania elnök-vezérigazgatója szerint a Scania európai piaci részesedésének növekedése részben az Euro 6 termékválaszték korai és sikeres bevezetésének köszönhető, valamint abból adódik, hogy új piaci szegmensekben is sokkal aktívabb értékesítési tevékenységet folytat a cég. A Scania több fontos ipari berendezés gyártójával is partneri kapcsolatot alakított ki, így például motort fog szállítani az Oshkosh Corporation reptéri járművei, valamint a Hyundai Heavy Industries nagy kotrógépei és gumikerekes rakodógépei számára is.

A Scania több mint 40 ezer alkalmazottal mintegy száz országban van jelen. A kutatás és fejlesztés jellemzően Svédországban összpontosul, míg a termelés Európában és Dél-Amerikában folyik, az alkatrészek és komplett járművek gyártásának világméretű megosztási lehetősége mellett. Tavaly a vállalat értékesítési árbevétele meghaladta a 92 milliárd svéd koronát, míg nettó eredménye 6 milliárd svéd koronát tett ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: