2014-05-28 17:22:36• hírek • MTI

Rekordszámú feljelentés tavaly a diszkriminációellenes tanácsnál

Rekordszámú feljelentés érkezett tavaly a román országos diszkriminációellenes tanácshoz, és a testület 110-szer rótt ki bírságot hátrányos megkülönböztetés miatt, többet mint eddig bármikor - derült ki az intézmény által készített kimutatásból.

Tavaly 858 feljelentést regisztráltak, miközben 2012-ben csak 548 panasz érkezett a parlamenti ellenőrzés alatt álló állami intézményhez. Összesen 135 esetben állapítottak meg hátrányos megkülönböztetést, 348 keresetet elutasítottak, 341 esetben illetékességi hatáskör hiánya miatt nem indítottak vizsgálatot - írta a Mediafax hírügynökség.

Leggyakrabban a szociális helyzetből fakadó hátrányos megkülönböztetésre érkezett panasz - 414 ilyen keresetet jegyeztek -, második helyen állnak az etnikai és nemzetiségi jellegű keresetek (127), majd a fogyatékossági és nyelvi alapon való hátrányos megkülönböztetés következik. Szexuális jellegű diszkriminációt 13-szor jelentettek, vallási jellegűt 11-szer.

Régiónként Bukarestből érkezett a legtöbb panasz (297), majd a Székelyföldet is magában foglaló központi régióból (115).

A kiszabott 110 bírság összértéke 267 800 lej. Tavalyelőtt 35 bírságot szabtak ki. A legtöbb bírságot (37-et) tavaly szociális helyzetből fakadó hátrányos megkülönböztetés miatt rótták ki, 29-et etnikai-nemzetiségi megkülönböztetés miatt.

Tavaly a legnagyobb médiavisszhangot az keltette, hogy a román közszolgálati televízió egy antiszemita karácsonyi kántálást is sugárzott. A köztévét kimagaslóan súlyos, 50 ezer lejes bírsággal sújtották.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: