2020-02-13 15:36:52• hírek • Bede Emőke

Rekordösszeget fordít fejlesztésekre 2020-ban a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal

Fotó: satu-mare.ro
Fotó: satu-mare.ro

A Helyi Tanács a csütörtöki rendkívüli ülés keretében jóváhagyta a 2020-as esztendő költésvetési tervezetét, melyet előzetesen Kereskényi Gábor polgármester már részletesen bemutatott a helyi sajtó képviselőinek.

Mint kiderült, Szatmárnémeti városa 2020-ban mintegy 100 millió lejjel több pénzből gazdálkodhat, mint előző évben. Ez azt jelenti, hogy a város kasszájában idén 329 millió lej vár elköltésre, melyből nem kevesebb mint 112 millió lejt fejlesztésekre és befektetésekre különítettek el. Ez már-már rekordösszegnek számít, hiszen 2016-ban, amikor a jelenlegi városvezetés átvette az irányítást, még csak 32 millió lejt tudtak szánni e célokra.


A közúti infrastruktúra fejlesztésére a polgármesteri hivatal 2020-ban 23,55 millió lejt fordít. Ebből az összegből egyebek mellett a következő beruházások valósulnak meg:

  • új útburkolat és új járda kerül Octavian Goga sugárútra, a Burdea kereszteződésbe, valamint az Ombodi útra, a Dorna, a Codulrui, a Cibinului, a Santierului, a Vanatorului, a Muncitorilor, a Jocului, az Universului utcákra, az Ozana zónájába, továbbá a I. Coroianu, az Eroii Revolutiei, a Banat, az A. Muresanu, a Bujorului, a Ialomitei, a Zorilor, a Stefan cel Mare, illetve az Ady Endre utcára.
  • új útburkolat kerül a Batizi útra, a Ion Vidu utcára, a Károlyi úti tömbházak mögé, az Amaci útra, a Closca sugárút Rosetti és Gara Ferastrau közötti szakaszára és a Martirilor Deportati utcára
  • parkolókat alakítanak ki az Ipotesti utcában, a Brancoveanu zónájában, valamint a Traian és Cetatii utcákon található tömbházak mögött
  • korszerűsítik a járdákat az Argesului, a Chendi, a Constantin Brancusi, a Gavril Lazar, a Zutphen, a Dsida Jenő, a Dragos Voda, a Randunelelor, a Barbu Stefanescu Delavrancea, a Ioan Slavici, a N. Balcescu és a Vulturului utcákban, az Augustin Ferentiu sétányon, illetve térkövezni fognak az Al. I. Cuza utcában és az Anghel Saligny téren.


A 2020-as év ugyanakkor a uniós finanszírozású projektek megvalósulásának éve is lesz egyben, melyek közül a lakosság nagy részét kétségtelenül az új- és a régi központ korszerűsítése érdekli a leginkább, de hasonlóan fontos projekt a Fabricii aluljáró alá tervezett buszterminál megépítése, a 11 hibrid hajtású autóbusz beszerzése, illetve a Kubik tó rehabilitálása is. Ami pedig az önerőből finanszírozott beruházásokat illeti, Kereskényi Gábor a harmadik hidat, a Dinamo sportpályát, illetve az egykori 5-ös iskola épületének felújítását emelte ki. Ezen projektekre már mind megvan a szükséges pénzügyi háttér – szögezte le a városvezető. Ugyanakkor számos olyan fontos projektet is megemlített, melyek jelenleg a dokumentáció előkészítésének fázisában vannak.


Az oktatásba és a fiatalságba ebben az évben 19,55 millió lejt fektet a hivatal. Ebből az összegből hőközponttal, tűzriasztó rendszerrel, modern felszereléssel látják el a szatmári tanintézményeket, de a Szamos két partján egy-egy 60 helyes bölcsődét is építenek majd. Ugyanakkor növelték a diákoknak járó ösztöndíj összegét : míg tavaly 698,283 lejt tudtak e célrea fordítani, addig ebben az évben már 1,5 millió lejjel támogathatják a helyi diákokat.


„Próbáltuk szem előtt tartani a lakosság javaslatait is a költségvetéssel kapcsolatban. A hivatal által közzétett kérdőívet több mint 800-an töltötték ki, ugyanakkor legalább 30 olyan e-mailt is kaptunk, melyekben konkrét, megvalósítható javaslatokat tettek a polgárok. Ezeknek nagy részét bele is foglaltuk a költségvetés közúti infrastruktúrával és közvilágítással foglalkozó részébe” – mondta el Kereskényi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: