2012-03-08 14:56:07• hírek • MTI

Rekordmennyiségű munka a legfőbb ügyészségen

A román legfőbb ügyészség tavaly rekordmennyiségű munkát végzett: az ügyészeknek 1 millió 700 ezer iratcsomó esetében kellett vizsgálódniuk - jelentette ki csütörtökön Bukarestben Laura Codruta Kövesi legfőbb ügyész.

A vádhatóság csütörtökön tartotta a tavalyi évértékelőt, amelyen Traian Basescu államfő is részt vett. Kövesi szerint az 1 millió 700 ezer iratcsomó háromszor több aktát jelent 2002-höz viszonyítva, 2006-hoz képest  pedig a vizsgált büntetőjogi ügyek száma majdnem megkétszereződött.

Kövesi szerint a nagyszámú akta rendellenesség,  hiszen Románia felnőtt lakosságával számolva ez azt jelenti, hogy minden negyedik román állampolgár érintett lenne egy büntetőjogi vizsgálatban. Ugyanakkor a statisztikák szerint a bűnözés nem nőtt ugyanolyan mértékben, mint a bűnügyi akták száma. A dossziék magas számát részben a rossz törvényi szabályozás, részben pedig az alaptalan feljelentések befolyásolják - mutatott rá Kövesi.

A statisztikai adatok szerint a legfőbb ügyészség tavaly végezte el az intézmény történetében a legtöbb vizsgálatot, de így is 1 millió 100 ezer iratcsomó lezáratlan maradt. Kövesi szerint a vádhatóság legfőbb sérülékenységét a munkának az ügyészek közötti egyenlőtlen arányú megoszlása, valamint az ügyészhiány képezi.
Traian Basescu kijelentette: az elmúlt két-három évben megerősödött az ügyészek függetlenségérzete, és ennek köszönhetően hatékonyabbá vált a vádhatóság munkája.

Február végén vonták meg a korrupcióellenes ügyészség (DNA) tavalyi mérlegét is, amely szerint 2011-ben 13
százalékkal nőtt a DNA által vizsgált ügyek száma a 2010-es évhez képest, 2005-höz viszonyítva pedig megháromszorozódott a korrupcióellenes ügyészek által folytatott vizsgálatok száma.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: