2011-12-01 06:18:06• hírek • MTI

Román rendőrök a párizsi utcákon a zsebtolvajok ellen

Huszonnégy fegyver nélküli román rendőr segíti francia kollegáit a párizsi utcákon az év végi ünnepek alatt a fiatalkorú románokból álló zsebtolvajbandák elleni küzdelemben.

A Le Figaro című francia napilap szerdai beszámolója szerint a román rendőrök a hét elején kezdték meg munkájukat és január közepéig járőröznek párban francia kollegáikkal elsősorban a párizsi metróban, valamint olyan turisták által látogatott helyek közelében, mint a Champs-Elysées, a Notre Dame, a Montmartre, az Eiffel-torony vagy a párizsi nagyáruházak környéke.  

A két ország közötti rendőrségi együttműködésre legutóbb áprilisban volt példa, akkor nyolc román rendőr segítette a francia nyomozók munkáját. A most érkezett 24 rendőrnek azonban más feladata is van: azokkal a francia rendőrökkel járőröznek együtt, akiknek sokszor nagy nehézséget jelent, hogy egyáltalán szót értsenek a zsebtolvajláson rajta kapott román kiskorúakkal, akik nem szívesen adják meg sem a nevüket, sem az életkorukat azért, hogy elkerüljék a rendőrségi eljárást. 

"Ezek a 13 év alatti gyerekek jól tudják, hogy semmit nem kockáztatnak. Gyakran hazudnak, sértegetnek minket, belénk harapnak, néha meg is karmolnak és kapálóznak, hogy ne tudjunk ujjlenyomatot venni tőlük. Nem ijeszti meg őket a francia rendőrök szigorú fellépése" - mondta a lapnak egy párizsi rendőrségi tisztviselő. Hozzátette: "Ugyanakkor az olyan járőrökkel, akik megértik a nyelvüket és ismerik az őket kihasználó hálózatokat, nem biztos, hogy ezek a gyerekek ugyanilyen bátrak lesznek" - vélte a nyilatkozó rendőr.

Párizs késő ősszel

A Le Figaro szerint a párizsi rendőrök román kollegáiknak köszönhetően mostantól talán jobban meg tudják egymástól különböztetni a fiatal román turistákat és a valóságos maffiózó családok által Romániából irányított szervezett bandák tagjait.  

Michel Gaudin párizsi prefektus - aki kifejezetten jó kapcsolatokat ápol bukaresti kollegájával - nagyon gyorsan meg tudta valósítani az együttműködést, miután meggyőződése, hogy csak a közös fellépés segíthet a román bűnözés visszaszorításában az európai belvárosokban. Párizsban január óta több mint 10 ezer alkalommal vettek őrizetbe román kiskorúakat, de többségük ugyanolyan gyorsan szabadlába is került, mint ahogy bevitték a rendőrök, mert esetükben nincs megfelelően alkalmazható igazságügyi eljárás - írta a Le Figaro.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: