2014-12-04 18:16:30• hírek • MTI

Rekordáron kelt el egy Turner-festmény

Rekordáron, 30,3 millió fontért kelt el William Turner kései remekműveinek egyike a Sotheby's árverésén.

Az eredetileg 15-20 millió font értékűre becsült Rome, From Mount Aventine című alkotásért négy vásárló között folyt kemény licitharc. A római látkép végül egy telefonos licitálóhoz került. Korábban egyetlen Turner-műért sem adtak ekkora összeget aukción. A Turner iránti érdeklődést a Tate Britain nagyszabású Turner-kiállítása és Mike Leight közelmúltban bemutatott Mr. Turner című életrajzi filmje is fokozta.

Legutóbb 1878-ban cserélt gazdát a 124-szer 91,6 centiméteres olajfestmény, akkor rekordáron, 6142 fontért vásárolta meg Archibald Primrose, Rosebery grófja, későbbi brit kormányfő. A kép azóta is a Rosebery-gyűjtemény állandó darabja volt. A család most azért bocsátotta árverésre a képet, hogy a befolyó összegből finanszírozni tudják birtokuk felújítását, az ott lévő többi műkincs karbantartását.

Róma látképét az Aventinus hegyről ábrázolta William Turner, akit pártfogója, Hugh Munro 1828-ban bízott meg a tájkép elkészítésével. Turnernek hét év kellett ahhoz, hogy megfesse művét, ez idő alatt nemcsak Rómában járt, hanem különféle tanulmányokat is folytatott. A festményt végül 1836-ban a Royal Academy kiállításán mutatták be. A Morning Post napilap ekkor azt írta: "ez az egyik legcsodálatosabb kép, amellyel Turner elkápráztatott és meghiúsít minden kritikát: felülmúlhatatlan". A festmény Munro halála után került árverésre.

Alex Bell, a Sotheby's szakértője elmondta: Turner legjelentősebb művei közül alig több mint féltucatnyi maradt magánkézben, a most eladott alkotás pedig a legjobbak közül való.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: