2010-09-11 17:07:01• hírek • MTI

Indiai rinocérosz érkezett a Nyíregyházára

Indiai páncélos rinocérosz érkezett szombaton a Nyíregyházi Állatparkba; a két és fél éves nőstény az Európai Fajmegmentési Program keretében az egyik belgiumi állatkertből került át a szabolcsi nagyváros látványosságába.

A Jázmin névre hallgató, két tonna súlyú orrszarvúhölgyet hím fajtársa mellé költöztetik be a Zöld Piramisba, azt remélve, hogy hamarosan utódoknak ad életet - mondta Gajdos László, az állatpark igazgatója az MTI-nek. Az egyik legjobban veszélyeztetett indiai rinocérosz (Rhinoceros unicornis) egyedei közül az egész világon kétszáz darab él, ezek közül mintegy negyven példány Európában látható. Az egynapos kamionút után Nyíregyházára érkezett orrszarvú az első tenyésznőstény Magyarországon - tette hozzá az igazgató.

Az állat jellegzetes ismertetőjegye a homlok közepén fejlődő egy (indiai faj), vagy két (afrikai faj) szarv, a vastag, páncélszerű bőr, valamint a kiváló hallással és szaglással párosuló viszonylag gyenge látás. Érdekesség, hogy elsősorban ez utóbbi tulajdonságuknak tudható be agresszív viselkedésük: az indiai orrszarvú például több emberrel végez évente Nepálban és Indiában, mint a tigrisek vagy a leopárdok.

 

 

A növényevő rinocéroszok átlagosan negyven évig élnek, és meglehetősen lassan szaporodnak. Emiatt az összes fajt - főleg a jávai és a szumátrai orrszarvút - súlyos veszély fenyegeti, mivel élőhelyük pusztulása és sok helyen presztízsjavak közé sorolt, gyógyító erejűnek gondolt szarvaik miatt a mai napig illegálisan vadásszák őket.



A két tonna súlyú orrszarvúhölgyet hím fajtársa mellé költöztetik be


 


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: