2019-01-18 09:28:25• hírek • Bede Emőke

Rehabilitációs központ lehet az egykori laktanyából

A Tasnádon található egykori laktanya, mely jelenleg a Szatmár Megyei Csendőrség tulajdonában van, nem mostanában került először a figyelem középpontjába. Kicsivel több mint három évvel ezelőtt ugyanis egy menekültek befogadására alkalmas központot szerettek volna az üresen álló épületekben kialakítani, azonban végül a belügyminisztérium meghajolt a felháborodott tasnádiak akarata előtt és letett ebbéli szándékáról.

Az évek óta üresen álló épületek azóta sem teltek meg élettel, pedig az új rendeltetésről szóló terv már akkor megfogalmazódott, amikor kiderült, menekültszálló biztosan nem lesz az egykori laktanyából. Az elképzelések szerint a strand közelében fekvő 10 hektáros területen álló épületeket egy rehabilitációs központtá alakítaná a nagyváradi Avram Iancu Katonai Sürgősségi Kórház, melyben főként a belügyminisztérium szárnyai alatt működő szervek, azaz a rendőrség, csendőrség, határrendészet és tűzoltóság munkatársainak kezelése folyna, viszont nyitott lenne akár civilek számára is –mondta el egy csütörtöki sajtótájékoztatón Ovidiu Popa csendőr-főfelügyelő. A csendőrség vezetője szerint nagyon előnyös volna megyénk számára egy ilyen központ kialakítása, ugyanis amellett, hogy munkahelyeket teremtene Tasnádon, a gyógyulni vágyóknak sem kellene más megyékbe utazni, messzi intézményeket felkeresni.
 

Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, az épület tulajdonjogát a csendőrségnek át kell adnia az említett nagyváradi kórháznak, viszont a '90-es évek óta eltelt időben több olyan törvénymódosítás is született, mely ezt jelenleg nem teszi lehetővé. Ezzel kapcsolatban Popa elmondta, már hosszabb ideje várnak egy kormányhatározatot, mely ezt a bürokráciai akadályt elhárítja. Hogy erre pontosan mennyit kell még várni, arról a főfelügyelő sem tudott biztosat mondani, viszont az kétségtelen, hogy a csendőrség kifejezetten örülne, ha sikerülne átadni az épületegyüttest. A 10 hektárnyi terület és a használaton kívüli épületek karbantartása ugyanis komoly anyagi ráfordítást igényel.
 

A terület egyébként teljesen alkalmas volna e célra, ugyanis a kb. 35 épület 600 személy befogadására alkalmas, a hálótermeken, konyhán és étkezőn kívül pedig saját sportteremmel és termálvizes medencével is rendelkezik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: