2019-05-15 05:40:27• hírek • közlemény

Régmúlt májusok emléke: májusi bált tartottak a Reménység Idősklubban

A májusi bál a Caritas Reménység Idősklubjának egyik legszínesebb, leglátványosabb eseménye.  

A Caritas szatmárnémeti Reménység Nappali Idősközpontja májusi bált szervezett kedden. Az esemény keretében a klubtagok megemlékeztek az édesanyákról is, valamint köszöntötték az áprilisban, illetve májusban született társaikat. A régi szokások őrzésére 26 évvel ezelőtti megalapítása óta nagy hangsúlyt fektet az intézmény, így hűségesen ápolja a májusfaállítás és a májusi szerenád egykor nagyon elterjedt és kedvelt hagyományát is.

 

A Reménység központba járó idősek minden évben feldíszítik a májusfát – tájékoztatott Hauler Magdolna klubvezető. Egy ideje, Fűzi László klubtag jóvoltából a központnak saját májusfája van – egy mutatós nyírfa.


A májusi bál ezúttal is szerenáddal kezdődött. A férfiak harmónika kíséretében nótákat énekeltek a központ ablakaiban álló hölgyeknek, akik meggyújtották gyertyáikat, ezáltal jelezve, hogy elfogadták a szerenádot, szívük választottjának pedig virágot dobtak, így mutatva ki rokonszenvüket. A nyugdíjasok elérzékenyülve emlékeztek vissza a hajdani májusokra, amikor szerenádot adtak vagy éppen kaptak, élményeikről pedig szívesen meséltek.



Kovács József avasújvárosi kedvesének állított májusfát, méghozzá nem akármilyet, hanem egy három méteres jegenyefát. A művelet nagyon sikeres volt, mivel a szülők és kedvese tetszését egyaránt elnyerte a felállított májusfa. Hajdani kedvese, Erzsébet immár 53 éve a felesége, de az utóbbi két év kivételével minden májusban szerenádot adott neki József.


Hauler Magdolna arról beszélt, hogy még mindig kellemes emlék számára hogyan vették nyilvántartásba a falubeliek a májusfaállítás utáni reggel azt, hogy ki kapott és ki nem májusfát, illetve aki kapott, az mekkorát.


Az erdődi születésű Kovács Klára még ma is emlékszik az egykori májusfák illatára. Erdődön ugyanis az volt a szokás, hogy császárfát állítsanak a lányok kapujába, amely épp május elején virágzik és olyan illata van, hogy az egész utcát betölti. A májusi szerenád után az idősek az édesanyák tiszteletére anyák napi dalokat énekeltek, köszöntötték születésnapjukat ünneplő társaikat, majd kezdetét vette a táncmulatság.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: