2009-03-02 18:09:14• hírek • Parajdi Andrea

Régiófejlesztés közös összefogással

Egy 15 fős delegáció érkezett Kárpátaljáról Szatmárnémetibe, arra a közös pályázati nyitórendezvényre, amelyet a 2006-os román-ukrán határon átnyúló projektcsomag keretében a két térség közösen nyert meg. A projekt lebonyolítása során közös képzéseken vesznek részt az önkormányzati szakemberek.

Hétfő délután 15 órai kezdettel, a Közigazgatási Palota gyűléstermében tartották meg a 2006-os román-ukrán határon átívelő projektcsomagban elnyert pályázat nyitórendezvényét. A képzésekből álló projekt célja, hogy Kárpátalja és Szatmár megye önkormányzatai jobban megismerjék egymás munkáját, s a jövőben egyre inkább közösen gondolkodjanak a régiófejlesztésről. Nagyságrendileg egy 45 ezer eurós pályázatról van szó, amelynek 90%-át az unió finanszírozza.

Pataki Csabától, a Szatmár Megyei Tanács Területfejlesztési Igazgatóságának vezetőjétől megtudtuk, a két térség önkormányzati szakemberei egy olyan képzésen vesznek részt, amely a határon átnyúló projektekkel kapcsolatos alaptudás elsajátítását, s a közös pályázatok kidolgozási módjainak megismerését segítik. A képzéseket a Crest Forrásközpont szakemberei tartják, amelynek elvégzéséről minden résztvevő minősített oklevelet kap.

A térségek közti együttműködés egyre inkább fontosnak bizonyul, hiszen a kiírás előtt álló, négy országra (román, ukrán, szlovák, magyar) vonatkozó program, szintén a régiók közös fejlesztési elképzeléseire fókuszál. Ez a program mintegy 70 millió eurót biztosít majd infrastruktúra fejlesztésére, környezetvédelmi projektekre, intézményfejlesztésre, határbiztonság növelésére, határátkelők részleges felújítására, vészhelyzetek közös elhárítására való felkészülésre, illetve termek technikai felszerelése. -Csak az elindulását követően tudhatjuk meg részletesen a program pályázható tengelyeit, azonban a mostani találkozók lehetővé teszik, hogy már előre gondolkodjunk milyen téren lenne szükség a fejlesztésre, s időben előkészítsük a közös projektjeinket -mondta Pataki Csaba igazgató.

a Közigazgatási Palota gyűléstermében tartották meg a 2006-os román-ukrán határon átívelő projektcsomagban elnyert pályázat nyitórendezvényét.

A képzésekből álló projekt célja, hogy Kárpátalja és Szatmár megye önkormányzatai a jövőben egyre inkább közösen gondolkodjanak a régiófejlesztésről.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: