2013-11-27 13:49:38• hírek • Szatmár.ro

Régi pompáját nyeri vissza

A piarista nővérek felújítják a nagykárolyi zárda két épületét, amely a jövőben család típusú gyermekotthonként működik majd.

Egy Európai Uniós, Regio-s pályázat keretében a piarista nővérek felújítják a város szívében található zárdát, mely ezután nem áll üresen és elhagyatottan, hanem amellett, hogy visszanyeri régi pompáját, élet tölti majd meg.

A Károlyi grófi család, és Lajcsák Ferencz nagyváradi püspök adományaiból, továbbá a katolikus hitközség hozzájárulásával 1892-ben épült komplexum hat osztályos elemi iskolaként és árvaházként működött a '48-as államosításig, amikor a Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek el kellett hagyják. Miután a Szatmári Római Katolikus Püspökség 2007-ben visszakapta a birtokjogot, évekig kereste, hogyan hasznosíthatja az épületet, visszaadva a nagykárolyi közösségnek régi fényében és egykori rendeltetéséhez hasonló működésben. A piarista nővérek aztán 2009-ben pályázatot adtak le az Európai Unió Regio programjához, melyre idén pozitív válasz érkezett. Ennek megfelelően a zárda épületét felújítják, és család típusú gyermekotthonként működtetik majd. Negyvenkilenc évre kapták így meg az épületet az egyházmegyétől.

A piarista nővérek, akik 2004-óta jelen vannak Nagykárolyban, már eddig is nagy segítséggel voltak a város közössége felé, áldásos munkájuk két lánycsaláddal működő gyermekotthon létrejöttét eredményezte, most pedig ezt tovább bővítik majd. A zárdába átköltözve szeretnének egy fiúcsaládot és egy kisgyerekes - két évtől hét éves korig, fiúk és lányok együtt - családot is létrehozni. Ezzel a négy családdal laknak majd a nővérek együtt, és közben a másik melléképületben tovább működtetik a 2009. decemberében indított napközit.

A gyermekotthonban a lakószobák mellett közösségi termek, ebédlő, tanulószobák lesznek kialakítva, és lesz egy kápolna is a közösségi teremben. Műemléki környezetben lévő két épületről van szó, ezt tiszteletben tartva újítják fel, szerelik fel az épületeket, és megfelelő parkosított udvarral lesz újra Nagykároly éke. A munkálatok a tervek szerint 2015 nyarán érnek majd véget - tudtuk meg Kürti - Bokor Judit nővértől, aki háláját fejezte ki a nagykárolyi közösségnek eddigi segítségükért, és reméli, hogy a jelenleg folyó munka alatt is sok közös örömben lesz részük.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: