2012-09-18 13:31:16• hírek • Póti Orsolya

Régi mesterségek kelnek életre Szatmár megyében

Idén is megtartják a Kulturális Örökség Napjait Szatmár megyében. A szeptember 21-22. között zajló rendezvény keretében a régi mesterségek világába kalauzolják az érdeklődőket szakemberek, muzeológusok, írók.

A Szatmár Megyei Nemzeti Örökségvédelmi Igazgatóság, a Szatmár Megyei Múzeum, az Avasfelsőfalui Szabadtéri Múzeum, a Tasnádi Városi Múzeum, illetve az önkormányzatok közreműködésével idén is megrendezik megyénkben a Kulturális Örökség Napjait.

„Minden évben tematikus rendezvényekkel várjuk a múlt és történelem iránt érdeklődő közönséget. Míg tavaly a fa vidéki környezetben való felhasználása volt a téma, idén a kihalófélben lévő, régi mesterségekkel ismerkedhetünk meg" - mondta el George Vulturescu, a Szatmár Megyei Nemzeti Örökségvédelmi Igazgatóság vezetője a szeptember 18-i sajtótájékoztató keretében.

Ez alkalomból megnyílnak a Tasnádi Városi Múzeum és az Avasi Szabadtéri Múzeum kapui, ahol különféle kulturális eseményekkel várják a látogatókat. Szeptember 21-én, pénteken 11 órától a tasnádi Múzeumházban főként muzeológusok tartanak előadást a régi mesterségekről, majd Czikker András kiállítására kerül sor, melynek keretében a szarvból készített fésűkkel, illetve a fésűk készítésének történetével ismerkedhetnek az érdeklődők.

Sajtótájékoztató keretében számoltak be a rendezvény programjáról

Ugyanezen a napon dokumentumfilm vetítésre is sor kerül. A szombati program pedig az Avasfelsőfalui Szabadtéri Múzeumban zajlik szintén 11 órától. Itt többek között Kiss Imola előadását hallgathatják meg, aki egy már kihalóban lévő mesterségről, a kútásók foglalkozását ismerteti.

A rendezvény keretében kézműves vásár nyílik itt és a patkoló-kovács mesterségébe is betekintést nyújtanak a szervezők. Ezt foglalkozást napjainkban már csekély számban űzik, de megyénk gyűjteménytára őrzi a kovácsolás eszközeit, szerszámait.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: