2011-02-04 17:21:49• hírek • Szatmar.ro

Régi fegyvereket találtak

A Megyei Múzeumot péntek délután érdekes tényről értesítették. A volt Szarvas Fogadó épületének felújításakor, a lépcsőfeljárat alatti részen a munkások 11 fegyvert, puskacsöveket és kardokat találtak.

Ezek vélhetően a 19. század elejéről származnak, így a feltételezések szerint, az 1848-as forradalom után rejthették el őket egy régi pincében, földdel letakarva.

A múzeum munkatársai azonnal a helyszínre siettek, hogy elvihessék és elláthassák a leleteket. Amint azt Szőcs Péter, az intézmény vezetője elmondta, igen gyorsan kell cselekedni, hiszen a leletek, miután kikerülnek a földből nagyon gyorsan elkezdenek degradálódni. A laboratóriumban már el is kezdték ezek tartósítását.

A fegyverek mivel feltehetőleg több, mint 150 éven át nedves földréteg borította őket, mindegyik erős korróziót mutat. A kardok hüvelyei majdnem teljesen tönkrementek, viszont a kardok között van olyan is, amelynek pengéje még a fényét is megőrizte. A szakértők szerint ezek jó minőségű darabok, ezért azt feltételezik, hogy ezek valamilyen tiszti katonai felszerelésből származhatnak.

Nem a régisége miatt izgalmas, hanem inkább a módja, ahogy előkerült az az érdekes. Szőcs szerint nem gyakori eset, hogy egy elfalazott részből került elő hasonló lelet. Miután ezek restaurálásra kerülnek igen látványosak lesznek, és kiállítják majd őket a Nagykárolyi, jelenleg még készülő helytörténeti kiállításon.

Mint elmondta, ekkora fegyveregyüttes még nem került elő, ebből a szempontból is egyedülálló. A múzeum vezetősége nagyra értékeli, hogy a munkások nem dobták félre ezeket, hanem értesítették őket.


Különleges lelet a most feltárt
Különleges lelet a most feltárt




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: