2014-11-02 08:37:28• hírek • Szatmar.ro, MTI

Reggel 7 órakor megkezdődött az elnökválasztás

Több mint 18 millió román állampolgárt várnak vasárnap, azaz ma az urnákhoz, hogy a következő öt évre megválasszák az ország elnökét. A szavazóházak 7 órakor nyitottak és 21 óráig várják az urnák elé járuló szavazókat.

Összesen 317.918 választásra jogosult személy szerepel Szatmár megye választási névjegyzékében, akik 334 szavazókörzetben adják majd le a voksukat a 14 államelnökjelölt valamelyikére a választás első fordulójában. Amennyiben a 14 államfőjelölt egyike sem szerzi meg a névjegyzékben szereplő választók több mint felének támogatását, akkor november 16-án második fordulót rendeznek a két legtöbb szavazatot szerző jelölt részvételével.

Belföldön 18 500, külföldön pedig csaknem 300 szavazóhelyiséget rendeztek be. A voksolás vasárnap mindenütt helyi idő szerint 7 és 21 óra között zajlik. Az exit poll becsléseket az urnazáráskor ismertetik a hírtelevíziók, az első részeredményeket hétfő délelőtt teszi közzé a központi választási iroda. Szatmár megye a választások lebonyolításához 350 ezer szavazólapot, 1670 pecsétet és 320 ezer, a szavazást igazoló öntapadós matricát kapott.

9.00 - Pataki Csaba szenátor, a Vasile Lucaciu Általánmos Iskolában adta le szavazatát. "Egy erős országért szavaztam, amelyet a benne élő közösségek ereje visz előre. A jelöltről annyit mondok: egy olyan személy, aki közösségünket hitelesen tudta képviselni országhatárainkon belül és kívül is" - nyilatkozta a szenátor.

„Arra jelöltre szavaztam, aki hitelesen képviseli közösségünket. Aki választási kampányt megelőzően, azalatt és azután is megmutatja, hogy közösségünk erős és megoszthatatlan. Arra a jelöltre szavaztam, akit érdekeink képviseletének ügyében vitathatatlanul tárgyalópartnernek tekintenek az országhatárokon belül és külföldön is. Szavazatom azt a célt erősíti, amelyet a szatmári magyarok is magukénak éreznek: közösségünk erős, és van beleszólásunk az ország, a megye és a helyi ügyek alakulásába!"

Pataki Csaba szenátor szavaz

8.00 - A 334 szavazóházban a belügyminisztérium 668 dolgozója vigyáz majd a rendre: 163 helyszínen a Szatmár Megyei Rendőrség munkatársai, 74 helyszínen a Szatmár Megyei Csendőrség emberei, 57 helyszínen a "Szamos" Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének alkalmazottai, 40 szavazóházban pedig a Területi Határrendészeti Felügyelőség egyenruhásai teljesítenek szolgálatot.

Fontos: akik lakóhelyükön tartózkodnak, akkor csakis lakcímüknek megfelelő szavazóházban adhatják le voksaikat. Akik más településen vannak, azok bármely szavazóházban szavazhatnak - miután kitöltenek egy írásos nyilatkozatot, melyben leszögezik: másutt nem szavaztak és nem is áll szándékukban megtenni.

Figyelem!

- Minden olya állampolgár élhet a szavazati jogával, aki a választás napjáig betölti a 18. életévét.
- Mindenképpen legyen mindenkinél a személyazonossági igazolvány, hiszen ennek hiányában nem fog tudni szavazni.
- Miután felmutattuk a személyi igazolványunkat, és azt leellenőrizték a listában vagy felkerült a nevünk a pótlistára (ez abban az esetben, ha más településen szavazunk), kapunk egy VOTAT feliratú pecsétet és egy szavazócédulát.
- A szavazólapon egyetlen négyzetbe pecsételjenek, ellenkező esetben a voks érvénytelennek minősül.
- Figyeljünk oda arra, hogy a szavazólapon kell, legyen egy kontrol pecsét, amely szavatolja, hogy nem hamisítványról van szó.

7.05 - Riedl Rudolf, a megyei tanács alelnöke a Batizi úti 72-es számú szavazóházban adta le voksát, rögtön a nyitást követően. Elmondása szerint minden választáson a kora reggeli órákban él ezzel az állampolgári jogával, mert ezt követően lehetősége van arra, hogy a rá bízott feladatokat zavartalanul ellássa, s véletlenül sem fordulhat elő, hogy nem tud élni a jogával egy fontos döntésnél. „Nekünk, kisebbségben élőknek mindenki másnál fontosabb, hogy elmenjünk szavazni, hiszen ezzel biztosítjuk azt, hogy meghallják a mi hangunkat is, odafigyeljenek a mi igényeinkre" - magyarázta a megyei tanács alelnöke.

Riedl Rudolf szavaz

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: