2012-12-09 08:12:17• hírek • MTI

Reggel 7.00 órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek, 21.00 óráig lehet szavazni

Reggel hét órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek Romániában, ahol vasárnap egyfordulós egyéni választókerületes voksoláson döntenek a polgárok a kétkamarás parlament összetételéről.     A voksolás mindenütt 7 és 21 óra között zajlik.

A szavazatarányos pártképviseletet biztosító választáson 315 képviselői és 137 szenátori választókerületet jelöltek ki.
Belföldön mindenki csak az állandó lakhelye szerinti szavazóhelyiségben adhatja le voksát. A parlament négy képviselője és két szenátora a külföldön élő román állampolgárok képviseletében jut mandátumhoz: rájuk az ideiglenes vagy állandó külföldi lakhellyel rendelkező román állampolgárok voksolhatnak.

A választói névjegyzékben szereplő 18 millió 250 ezer választópolgár számára belföldön 18 500, külföldön pedig több mint 300 szavazóhelyiséget rendeztek be. A romániai választásokon 12 párt és pártszövetség több mint 2400 jelöltje indul.

A romániai választásokon négy közvélemény-kutató cég készít országos exit pollt. A választóhelyiségekből távozók nyilatkozatai alapján készülő becslést a vasárnap esti urnazáráskor ismertetik.

Magyarországon a román külképviseleteken (Budapesten a nagykövetségen, és a Román Kulturális Intézetben, Szegeden és Gyulán a román főkonzulátuson) szavazhatnak a román állampolgárok. Ehhez magyarországi regisztrációs igazolást, állandó tartózkodási kártyát, bevándorlási engedélyt, letelepedési engedélyt, vagy magyarországi lakcímet tartalmazó román áttelepedési útlevelet kell felmutatniuk.

Az első részeredményeket hétfő délelőtt teszi közzé az országos választási iroda.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: