2012-06-12 12:38:53• hírek • Póti Orsolya

Régészeti táborok a történelemben jeleskedőknek

A júliusi hónap folyamán Szatmár megye legfontosabb két kutatási területén, a nagykárolyi Bobáldon és Aranyosmeggyesen kapnak betekintést a diákok a Megyei Múzeum régészeinek a munkájába. A régészeti táborokban a történelemben jeleskedő tanulók vehetnek részt.

Régészeti táborokat szervez a Szatmár Megyei Múzeum a szatmári líceumok legjobb tanulói számára. Három csoport a nagykárolyi Bobáldon, két csoport pedig Aranyosmeggyesen fog kutatni a júliusi hónap folyamán.

A bronzkori településen, Bobáldon a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium, a Szatmárnémeti Mihai Eminescu és a Doamna Stanca kollégiumok történelemben jeleskedő diákjai kutatnak őskori tárgyak után, míg Aranyosmeggyesen a Ioan Slavici Kollégium tanulói keresnek régészeti leleteket, égető kemencéket a Megyei Múzeum munkatársainak irányításával.

Gindele Róberttől, a Megyei Múzeum régészétől és egyben a táborok szervezőjétől megtudtuk, hogy az egyhetes táborokat több periódusban szervezik meg, hetente a tanintézményekből 10-15 fős csoportok érkeznek ki a terepre.

Bobald Régészeti Rezervátum

A múzeum által szervezett táborok során a történelem iránt vonzódó diákok megtapasztalják mi is valójában a régészet, és hogyan zajlik a terepmunka. A diákok a régészek irányításával egy hét leforgása alatt ásatásokat végeznek, de ezenkívül bejárják a környéket, kirándulásokon vesznek részt. A rendezvény gyakorlati része mellett elméleti előadások is várják a fiatalokat: a történészek Power Pointos bemutatók segítségével magyarázzák el mi a régészet, és miért is jelentős a régészek munkája.

Gindele elmondta: a táborok jó körülményeket, szállást és ételt biztosítanak a résztvevő diákoknak, akik természetesen díjmentesen vehetnek részt ezeken. Az eddigi rendezvények során minden alkalommal igazi tábor-hangulat alakult ki, a fiatalok jól érezték magukat, élvezték úgy a terepmunkát, mind a szabadidős tevékenységeket.

Jó hangulatban zajlanak a Szatmár megyei régészeti táborok

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: