2008-07-19 16:08:49• hírek • Józsa János

Régészeti konferencia európai kutatókkal

 Szatmárnémetiben került sor arra a konferenciára, amely régió egyik legnagyobb tudományos műhelyének számít.

Szombaton is egymást érték az előadások és műhelyfoglalkozások a Szatmár Megyei Múzeum és a Nyíregyházi Józsa András Múzeum közös szervezésében megrendezésre került nemzetközi régészeti konferencián.

Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója a Szatmár.ro kérdésére elmondta, két nagy téma van, amivel a konferencia foglalkozik és mindkettő úgy lett kiválasztva, hogy a Szatmár Megyei régészeti leletek egy-egy fontos csoportjához járuljanak hozzá információkkal. Az első, a késő bronzkor kérdésköre, mivel mind mennyiségileg, mind látvány és érték szempontjából nagyon érdekesek a késő bronzkori lelőhelyek és a leletek, melyekből sok van a megyében.

  

„Szinte mindenhol van ilyen lelőhely, ugyanakkor bronztárgyak, a bronzeszközök, amiket elrejtettek annak idején, nagyon izgalmas leletcsoportot alkotnak. Azért is fontos ez, mert Szatmár vidéke ebben az időben nagyon fontos szerepet töltött be, lévén, hogy közel voltak a bronz és a réz lelőhelyek és nagyrészt alföldön fekszik, ahol lehetett gazdálkodni. Tehát egy átmeneti zóna volt és itt csaknem egy civilizációs központ alakulhatott ki. ”-mondta Szőcs.

A konferencia másik témája a népvándorlás-kora. Megyénkben sok népvándorláskori lelet van, melyek értelmezése a különböző politikai és nemzeti érdekeknek rendeltetett alá eddig.-tudtuk meg az igazgatótól. Az utóbbi néhány évtizedben kezdett a tudomány elszakadni ettől a dogmától és egy ilyen több országból, több kutatói környezetből érkező tanulmányokat felsorakoztató konferencián jól lehet egy ilyen kérdéskört bejárni, reálisabb képet lehet adni.

A Régészeti Konferencia pénteken, a megnyitóval kezdődött, szombaton az előadásokkal folytatódott, majd ellátogattak a Nagykároly-Bobald-i régészeti lelőhelyre, ahol megtekintik az ott talált bronzkori leleteket, majd vasárnap zárul a találkozó. Tervezik, hogy ha nem is évente, de két, vagy három évenként megszervezik majd a régészeti konferenciát, amely kiváló alkalom az eredmények számba vételére, a szakmai együttműködés elmélyítésére és a közös kutatások kialakítására.

 
J.J. 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: