2011-02-04 15:55:04• hírek • Póti Orsolya

Régészeti kiállítás nyílt a Megyei Múzeumban

A Szatmár Megyei Múzeum földszinti termében különleges régészeti leletet állítottak ki pénteken 13 órai kezdettel. Az érdeklődők olyan neolitikum korabeli tárgyakat - agyagtáblákat - tekinthetnek meg, melyek sokáig az írástörténet  legrejtelmesebb emlékét őrzik. 

Az évek során töretlen érdeklődés övezte a tordási (Turdas) és a tatárlakai (Tartaria) táblákat, hiszen ezek elolvasása, értelmezése betekintést nyújt egy kőkori világba. A leleteken lévő írásjelek eredete sokáig tisztázatlan maradt, tanulmányozásuk során több hibás magyarázattal rukkoltak elő a szakemberek. Azonban a megfejtési kísérletek nem voltak feleslegesek, mert mind újabb és újabb kutatásokra ösztönözték a régészeket.

A Megyei Múzeumban kiállított tordási és tatárlakai táblák, orsónehezékek, edény és kerámiadarabok a kolozsvári múzeum tulajdonát képezik, és egy szimpózium keretén belül jutott el az ország több városába, így Szatmárnémetibe is. A tárlatot a múzeum igazgatója, Liviu Marta nyitotta meg, majd Adrian Stef, a Megyei Tanács alelnöke köszöntötte az érdeklődőket.

A köszöntőbeszédek után szakemberek ismertették az egybegyűltekkel a kiállított leletek fontosságát, értékét. Elsőként Virag Cristian szatmárnémeti régész szólt a közönséghez, majd dr. Zoia Maxim Kalmar és dr. Gheorghe Lazarovici egyetemi tanárok tartottak előadást a leletekkel kapcsolatosan.

A körülbelül tízezer éves neolitikumból származó tárgyak nagyon értékesek, hiszen egy jellegzetes és egyedi stílusjegyet viselnek. Mint kiderült ezek a jellegzetességek a sumerok által lakott helyekre voltak jellemzőek, azonban ha ezek sumer eredetű tárgyak akkor felmerül a kérdés, hogyan kerültek a Maros megyei Tatárlakára és környékére. Ez  a feltételezés évtizedeken keresztül vita tárgyát képezte, hiszen nehéz megfejteni azt is, hogy kitől származnak az agyagtáblákra vésett írásjelek.

A megnyitót tudományos konferencia követte, amelyen Virag Cristian régész, dr. Zoia Maxim és dr. Gheorghe Lazarovici a táblákon lévő írásjelek értelmezésébe merültek el, illetve a leleteken megjelenő szimbólumokat fejtegették érdekes következtetéseket levonva.



Régészeti tárlat nyílt a Megyei Múzeumban
Régészeti tárlat nyílt a Megyei Múzeumban


Képgaléria:


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: