2009-02-18 17:59:02• hírek • Ferenczi Noémi

Régészeti kiállítás

A Szatmár Megyei Múzeum és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Múzeumi Igazgatóság közös szervezésében nyílik régészeti kiállítás, mely a határ menti román-magyar régészeti lelőhelyeket mutatja be.

A "Régészeti lelőhelyek az államhatáron" nevet viselő kiállítás a Románia-Magyarország közös Phare CBC program keretében szervezik meg.

Szőcs Péter, a múzeum igazgatója a Szatmár.ro-nak elmondta, a kiállításon olyan régészeti leletek lesznek megtekinthetők, melyekre a csanálosi, petei és halmi határátkelőnél bukkantak rá. Ezek a régészeti lelőhelyek átnyúlnak Magyarország területére is, így a szatmári múzeum régészeivel párhuzamosan a szomszédos ország szakemberei is végeztek kutatásokat, ami lehetővé tette, hogy összehasonlítsák, illetve kölcsönösen kiegészítsék az országhatár két oldalán feltárt leleteket, kutatási eredményeket.

"A kiállításon látható leletek az újkőkori, bornzkori, germán és a szabad dákok telepeihez kötődnek, valamint egy rézkori temetőből származnak. Jövőbeli terveik egyike, hogy ezt a kiállítást a megye városaiban, a szomszédos megyékben és a határ túloldalán is bemutassuk"- magyarázta Szőcs.

A kiállítás megnyitójára pénteken 13 órakor kerül sor és március végéig látogatható.

Szatmár megyének több szegletében is végeztek már ásatásokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: