2016-12-12 08:32:54• hírek • Refszatmar.ro, Szatmar.ro

Református kórusok kilencedik adventi koncertje

Kilencedik alkalommal tartott adventi koncertet a Szatmári Református Egyházmegye Lelkipásztor Kórusa és a Szatmárnémeti Református Gimnázium Gyermekkórusa a Szatmárnémeti Római Katolikus Székesegyházban. A város egyik legnépszerűbb adventi koncertjének mottója: Glória, Dicsőség, Dicsőség a magasságos mennyekben Istennek.

Tele templomban, vasárnap este 19 órától Higyed Gyöngyi karnagy vezényletével ennek a dicsőségnek a fénye egy-egy kis gyertyalángfoszlányban és népi ének foglalatában csillant fel a kórusok és zenészek szívéből. Közreműködött a Quasi Cosi Kamaraegyüttes, melynek tagjai a Szatmári „Dinu Lipatti Filharmónia" vonósai: Kovács Emőke és Mija-Mihalca Alina hegedű, Budean David brácsa, Cătună Dan gordonka. Műsoron voltak J.S. Bach, Fr. Schubert, G. Fauré,  F. Mendelssohn A. Dvorak, S. Berkesi, L. Bárdos, T.Rakoványi,  L.v. Beethoven, Charpentier, B.Marcello művei. A koncert egy sorozat csúcseseménye az Énekelj az Úrnak - Pünkösdtől Karácsonyig - című projekt kivitelezésében a Reformáció Emlékbizottság támogatásával.

Zendülj lelkem énekszóval, Adj békességet, Istenünk, Égi szent béke jöjj, Én nem tudom miért szeretett úgy minket... - hangzott kétszeres imádság a kórustagok bizonyságtételében, amit Higyed János konferálásával hallhatott a nagyérdemű.

Az igazi meglepetés azonban a végén következett, amit Mészáros Amanda kórustag a következőképpen tolmácsolt: „Már csak néhány hónap választ el attól, hogy a Gyermekkórus és a Lelkipásztorkórus fennállásának 10 éves évfordulóját ünnepelje. Arra gondoltunk, hogy illene meglepni azt, aki közel 10 éve töretlenül dolgozik értünk és velünk. Valami maradandót szerettünk volna ajándékozni. Ezért pályázatot nyújtottunk be a két kórus ajánlásával, amelyre a válasz december hatodikán érkezett meg. Íme a szöveg: A budapesti székhelyű Falvak Kultúrájáért Alapítvány a 2016. évre meghirdetett pályázatán különböző civil szervezetek, önkormányzatok, összesen 195 személyiség elismerésére tettek javaslatot. A Kultúra Lovagrendjének 12 országból fölkért tagjai értékelték a benyújtott pályázatokat és meghozták döntésüket. A kuratórium döntése alapján megküldjük értesítő-visszaigazoló okmányunkat, amellyel hivatalosan igazoljuk, hogy jelöltjük, HIGYED GYÖNGYI zenetanár-karnagynak a XXI-ik Magyar Kultúra Napja Gálán - a Magyar Kultúra Lovagja címet adományozzuk. Az avató ünnepségre 2017. január 22-én kerül sor Budapesten a Stefánia Palotában." A meglepődés örömkönnyekben nyilvánult meg, a megérdemelt díj hírének hallatán.

Hársfalvi Ottó általános helynök, szatmári főesperes az öröm vasárnapján a keresztyén ember boldogsága okainak gyarapodásaként értékelte a koncertet, a közönség pedig vastapssal, állva köszönte meg a maradandó élményt és az ünnepre való hangolást.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: