2009-08-04 14:37:57• hírek • Ferenczi Noémi

Reform a távoktatásban

Ecaterina Andronescu tanügyminiszter a napokban jelentette be, a felsőfokú oktatásban is újításokat kíván bevezetni.

A miniszterasszony javaslata szerint egy új távoktatási rendszert kellene bevezetni, mégpedig olyat, mely keretében a diákoknak nem csak a vizsgákon hanem bizonyos tanórákon is kötelező lenne részt venniük. Az újítás értelmében, úgy a távoktatási mint a látogatás nélküli szakokon tanuló hallgatók egy évvel többet kellene egyetemre járjanak.

Andronescu az elkövetkezőkben azt a lehetőséget is kizárná, hogy a távoktatásban részesülők két egyetemi évet egy év alatt összevontan végezhessenek el. Szerinte, csak azok a felsőoktatási intézmények kellene engedélyt kapjanak levelezői szakok indítására, ahol ugyanaz a képzés már működik nappali tagozaton. Egy másik újdonság, hogy minden végzős diák számára kötelező lenne a szóbeli és írásbeli záróvizsga. A javaslatot a parlament elé terjeszti a miniszter.

A tanügyminiszter javaslataival kapcsolatban Végh Balázs Bélát, a Babes-Bolyai Tudomány Egyetem szatmári kihelyezett tagozatának adjunktusát kérdeztük. Végh kijelentette, nagyon nagy szükség van a felsőoktatási rendszer reformjára, ezt mindenki tudja és érzi, azonban nem mindegy, hogy hogyan. „Széleskörű konzultációra lenne szükség, hogy megfelelő irányba haladjanak a dolgok, hiszen ez nem kormányzati kérdés. Az átalakulás egy folyamat kell legyen, nem lehetséges egyik napról a másikra, főleg nem úgy, hogy folyamatos változtatásokat vezetnek be, időnként a francia, időnként pedig az amerikai minta alapján"- fejtette ki véleményét az adjunktus.

Végh elmondása szerint, a diákok kedvelik a távoktatást, mivel közben tudnak munkát vállalni és anyagilag sem terhelik meg a családot. A szatmárnémeti tagozaton három szakon indult távoktatás, mégpedig óvoda és iskolapedagógia, közigazgatás valamint bank és közgazdaság-tudományi szakok, melyekre ősszel ismét lehet majd jelentkezni.


Ősszel még be lehet iratkozni távoktatásra
Ősszel még be lehet iratkozni távoktatásra


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: