2016-05-06 14:02:04• hírek • Szatmar.ro

Refisekkel Szatmáron

2015-ben a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet Szent Pál Központja meghirdette az „Active Team Active Community" című versenyét. A verseny célja a szatmári fiatalokat arra ösztönözni, hogy olyan önkéntes tevékenységeket szervezzenek, amelyeken keresztül közösségüket szolgálják. Az „Active Team Active Community" ugyanakkor finanszírozási program is - az első három helyezett csapat megkapta a lehetőséget a díjazott pályamunkák megvalósítására.

A programra a Szatmárnémeti Református Gimnázium X.A. osztályos tanulóiból verbuválódott „Oktopusz" csapat is nevezett, és az előkelő második helyezést érte el programtervezetével, melynek a csapat a „Refisekkel Szatmáron, avagy Milyen egy líceumi diák élete Szatmárnémetiben?" nevet adta. A csapat elképzelése az volt, hogy meghívja egy vidéki általános iskola végzős diákjait egy egynapos közös programra, melynek keretén belül a líceumi élet szépségeivel és kihívásaival, a Református Gimnáziummal, mint intézménnyel és a város nevezetességeivel is megismerkedhetnek a vendégek - mindezt természetesen diákszemmel vizsgálva. A program megvalósítására május 5-én került sor.

Vendégeink, a szamoskrassói Bem József Általános Iskola 8. osztályos tanulói Kallós Zsolt tanár úr vezetésével, délelőtt 10 órakor érkeztek a Refibe. A program ismerkedéssel kezdődött. A hangulat oldásáról jégtörő játékok gondoskodtak, illetve a csapattagok által készített reggeli, melyet az iskola ebédlőjében közösen fogyasztottak el.

Reggeli után a Református Gimnázium bemutatása következett: a vendégek megtekintették az iskola tantermeit, laboratóriumait, madárházát, könyvtárát és tanári szobáját, s közben betekintést nyertek az iskola múltjába és jelenébe. Szó esett azokról a változatos programokról is, amelyekben a diákok minden évben szívesen részt vesznek, ezzel is színesítve az iskolai életet.

Ezek után néptáncbemutató és néptáncoktatás következett. A „tanárok" ez alkalommal Mészáros Amanda IX.B. osztályos, illetve Erdei Adina és Gáti Gábor XI.B. osztályos tanulók voltak, akik az iskola udvarán rövid idő alatt igazi táncház-hangulatot teremtettek. A program az iskola tornatermében folytatódott csapatépítő játékokkal, majd levezetésként vendégeink a város történetéről hallhattak rövid beszámolót. 13 órakor ebédszünet következett, majd a fölös kalóriák elégetésére is sor került, a program ugyanis városnéző sétával és a Megyei Múzeum állandó tárlatainak megtekintésével folytatódott.

A tevékenység utolsó mozzanatának a Zöld Ház konferenciaterme adott helyet. Itt az „Oktopusz" csapat tagjai PowerPoint-os bemutatókkal kísért rövid előadásokat tartottak, melyekben a drogfogyasztás és alkoholfogyasztás veszélyeiről és a nemi élettel kapcsolatos kérdésekről beszéltek - beszélgettek a szamoskrassói vendégekkel. A 18 óráig tartó programot egy közös kiértékelő beszélgetés zárta.

„Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik segítségünkre voltak a tartalmas program szervezésében és figyelemmel kísérték annak lebonyolítását", mondott köszönetet Póti Eduárd történelemtanár, a X. A osztály osztályfőnöke, az esemény egyik koordinátora. A másik Fülöp Tamás iskolai tanácsadó, pszichológus volt. Itt kell megjegyeznünk, hogy a lebonyolítást a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet Szent Pál Központja részéről Simai Éva kísérte figyelemmel.

Végezetül pedig álljanak itt az „Oktopusz" csapat tagjai: Révész Henrietta (csapatvezető), Boné Martin, Ilonczai Edina, Kállai Bianka, Kovács Bettina, Lakatos Arnold, Medgyesi Jennyfer, Turi Szilárd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: