2014-04-16 12:47:05• hírek • Szatmár.ro

Refis diákok a Bocskai István Műveltségi Vetélkedőn

Április 11 - 12. között immár tizenötödik alkalommal került megrendezésre a Bocskai István Műveltségi Vetélkedő a Pest megyei Halásztelkén. Mint minden évben, a Szatmárnémeti Református Gimnázium ez alkalommal is meghívást kapott a rangos eseményre. Póti Eduárd-János történelemtanár beszámolója.

Természetesen nagy örömmel tettünk eleget a halásztelki Bocskai István Református Oktatási Központ felkérésének, és egy háromtagú csapattal beneveztünk a vetélkedőre. A csapattagok Ivanov Annamária XII.B., Moroz Lóránd X.C. és Pop Titusz XI.B. osztályos tanulók voltak. A vetélkedőre összesen 14 kárpát-medencei csapat nevezett be Kézdivásárhelytől Nagyberegen keresztül Pápáig.

Nem kis feladat egy ilyen jellegű vetélkedőre felkészülni, hiszen a diákoknak nem csak egy tantárgyból kell tanulniuk, ha jó teljesítményt szeretnének elérni. Az idei évben a vetélkedő témája a dualizmus kora volt (1867 - 1920), a vetélkedő anyaga pedig magába foglalta a tárgyalt időszak történelmét, egyháztörténelmét, művelődéstörténetét (irodalom, zene, festészet, építészet, filmművészet témakörökben), földrajzát, politikai földrajzát, illetve a matematika, kémia, fizika és biológia történetét, jeles alakjait és azok munkásságát. Plusz feladatként a csapatoknak egy ötperces bemutatóval is készülniük kellett a versenyre. A Refi csapata a XIX. század végének divatjáról tartott rövid és humoros előadást.

Maga a vetélkedő a hagyományokhoz híven kétnapos volt: péntek délután ügyességi vetélkedőn vettek részt a csapatok az Oktatási Központ műfüves pályáján, majd ezt követően szabadtéri íjászatban bizonyíthatták rátermettségüket a résztvevők. Kellemesen elfáradva érkeztünk az esti megnyitóra, melynek hangulatát ünnepélyes díszvacsora tette nemcsak oldottá és kellemessé, de felejthetetlenné is. Ezt követően a kísérőtanárok tanácskozására került sor az iskola könyvtárában, ahol kölcsönösen beszámoltunk az eltelt év eseményeiről, együtt örülve a sikereknek és együtt gondolkodva az intézményeket érintő problémák megoldásán.

A vetélkedő második fordulójára szombat délelőtt került sor. A csapatoknak mintegy négy óra állt rendelkezésére a sorban kiosztott tizenhat feladatlap megoldására és bemutatóik megtartására. A feladatok nem voltak egyszerűek, de egy nemzetközi szintű vetélkedőn ez teljesen természetes. Ebéd után került sor az eredményhirdetésre és díjkiosztásra. A Szatmárnémeti Református Gimnázium csapata 151,5 pontot ért el, s ezzel a középmezőnyben sikerült zárni a versenyt. Diákjaink a legjobb teljesítményt fizikából, matematikából, művészettörténetből, földrajzból és történelemből nyújtották.

Ezzel azonban még nem ért véget a program. Délután budapesti városnézésre vittek minket a szervezők. Meglátogattuk a felújított Parlament épületét. Felemelő érzés volt megtudni, hogy a közismert „Országház" megnevezés helyett egyre többen és mind gyakrabban „Nemzetház"-ként emlegetik az épületet, ezzel is erősítve azt a gondolatot, hogy mi, magyarok összetartozunk, bárhol is éljünk a világban.

E gondolattal feltarisznyázva indultunk vissza Szatmárnémetibe, azzal az elhatározással, hogy jövőre ismét részt veszünk a vetélkedőn, és még jobb eredménnyel térünk majd haza.

Beszámolónk végén szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjunk mindazoknak, akik lehetővé tették számunkra a versenyen való részvételt. Köszönet illeti mindenek előtt a Halásztelki Bocskai István Reformárus Oktatási Központ vezetőségét és munkaközösségét a szervezésért és meghívásért, a Szatmári Református Egyházmegye Esperesi Hivatalát és a Szatmárnémeti Református Gimnáziumot az anyagi támogatásért, és végül, de nem utolsó sorban Loncsák Julianna, Papp Piroska, Higyed Gyöngyi, Székely Tünde, Lovász Erzsébet, Boga Ferenc és Czibere Zoltán szaktanárokat a felkészítésért.

Refis diákok a Bocskai István Műveltségi Vetélkedőn

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: