2020-06-03 08:47:17• hírek • Bede Emőke

Reagált az Apaserv a Recorder cikkére

Amint arról korábban beszámoltunk, a Recorder.ro a közelmúltban arra kérte az ország közegészségügyi igazgatóságait, hogy továbbítsák a vidéki településeken elvégzett vízminőség-ellenőrzések eredményeit, majd az így kapott adatokat közel két hónapnyi munkával egy interaktív térképen jelenítették meg.

A Recorder újságírói által centralizált adatok szerint Románia 892 községében olyan víz folyik a csapon, mely nem felel meg az előírásoknak, mivel az ammónia, a nitrát vagy a székletbaktériumok aránya magasabb a megengedettnél. A Szatmár megyei mérési eredményekkel kapcsolatban közöltekre az Apaserv Rt. kedden közleményben reagált.


Mindenek előtt a vízszolgáltató leszögezi, hogy azon 17 település közül, melyekben nem megfelelőként van feltüntetve a vezetékes víz minősége, 5 - Hadad, Piskolt, Mezőpetri, Bogdánd és Ákos - nem tartozik az Apaserv által üzemeltetett rendszerbe. A többi település, tehát Nagytarna, Halmi, Túrterebes, Egri, Batiz, Csomaköz, Szaniszló, Mezőterem, Krasznaterebes, Erdőd, Alsószopor és Borválaszút kapcsán pedig kifejtik, hogy néha előfordul ugyan, hogy egy-egy paraméter átlépi a megengedettet, viszont ez annak tudható be, hogy e helységekben egyáltalán nincsenek vízkezelő rendszerek, vagy ha vannak, akkor még fejlesztésre szorulnak. Azonban az erre vonatkozó projektek java részét már előkészítették, sőt, több beruházás már a kivitelezés fázisában van – írja közleményében az Apaserv.


A vízszolgálató ugyanakkor emlékeztet mindenkit arra is, hogy már benyújtották annak a nagyszabású projektnek a finanszírozási kérelmét is, melynek célja, hogy egy Szatmárzsadánytól Bogdándig futó vízvezetéket fektessenek le, s ezáltal megoldják az erdődi, az alsószopori és a bogdándi vízminőség problémáját is. Szintén tervben van továbbá a Nagykároly városát Mezőterem községgel összekötő ivóvízhálózat kiépítése, valamint a nagytarnai és a halmi-túrterebesi vízkezelő állomások fejlesztése is. Egri községet csak nemrégiben vette át az Apaserv, így hamarosan ez az ivóvízrendszer is csatlakozik az új szolgálató hálózatára. Ami Batiz községet illeti, a Szatmárnémetiből érkező vízvezeték kiépítése már a kivitelezés végéhez közeledik. A csomaközi-szaniszlói vízkezelő állomás pedig hamarosan jelentős javításokon esik át, melyet a vízszolgálató saját költségvetésből fog fedezni.


Az Apaserv végül arra is felhívja a figyelmet, hogy a társaság honlapján folyamatosan nyomon lehet követni a vízminőség alakulását, melyet minden hónapban közölnek települések szerinti bontásban. Hozzáteszik: évente mintegy 12 ezer fiziko-kémiai, több mint 5 ezer mikrobiológiai és több mint 3 ezer érzékszervi tesztet végeznek az ivóvízminőség folyamatos nyomon követése céljából.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: