2011-04-06 23:57:57• hírek • Kocsis Zoltán

Lépéselőnyben a ManU, kiütött a Barca

Akárcsak kedden, szerda este is egy hazai és egy vendégsiker született a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőiben. Amennyiben kedden azt írhattuk, hogy a Real Madrid és a Schalke már az elődöntőben érezheti magát, úgy ugyanez igaz a Barcelonára is, amely hazai pályán 5-1-re ütötte ki a Sahtar Donyecket. Rooney góljával nyolc év után nyert a Chelsea otthonában a Manchester United, amivel az angol listavezető komoly lépéselőnybe került, ezzel együtt azonban kijelenthető: a négy párharc közül egyedül ezen várhatóak még komoly izgalmak a visszavágón.

Az utóbbi hat angol bajnoki címet a Chelsea és a Manchester United nyerte, méghozzá három-három elosztásban, az előző pontvadászat végén a londoniaknak csak egy ponttal volt többjük riválisuknál. Három évvel ezelőtt pedig ez a két gárda vívta a BL döntőjét, akkor 1-1-es eredmény után büntetőkkel a MU hódította el a trófeát. És most ez a két együttes csapott össze az elődöntőbe jutásért, az első csatát Londonba rendezték.

Ennek megfelelően a Chelsea kezdett aktívabban, Torres kisebb, majd Drogba nagyobb helyzetét azonban van der Sar védeni tudta. Néha úgy tűnt, a United nem nagyon akar kijönni saját tizenhatosa elől - amikor viszont megtette, annak rögtön komoly következménye lett az eredményjelző táblán. A 24. percben Carrick pazar keresztlabdáját Giggs szelídítette meg, majd passzolt Rooney elé, aki középről nem hibázott. A bekapott gól után magasabb sebességi fokozatra kapcsolt a Chelsea, amely beszorította ellenfelét, ám igazán nagy helyzet a másik kapu előtt alakult ki, amikor Hernandez csak centikkel maradt le Rooney passzáról. A félidő azonban egy hazai ziccerrel ért véget, a 45. percben Drogba passza után Torres a kapufára pördítette a labdát, a kipattanót pedig az egyébként az 500. Chelsea-meccsét játszó Lampard a gólvonalon álló Evrába lőtte.

A Manchester teljesen érhetően a második félidőt sem rohamokkal kezdte, a tanácstalan és minden improvizációt nélkülöző Chelsea azonban nem tudott mit kezdeni a Ferdinand és Vidics vezette vörös védelemmel. Így a 70. percig csak Drogba veszélyes ollózását jegyezhettük fel, amire a másik oldalon Valencia és Hernandez válaszolt - volna, de a mexikói ismét elvétette a „labdával való csatlakozást". Az utolsó húsz percben aztán a kékek letáboroztak a Manchester tizenhatosa előtt és ekkor már a helyzetek sem maradtak el: Torres fejesét van der Sar bravúrral védte, Essien kapáslövése centikkel kerülte el a kaput, Lampard szabadrúgása pedig középre ment, akárcsak Ivanovics próbálkozása. Görcsös erőlködése ellenére a Chelsea mégis közel kerülhetett volna az egyenlítéshez, ám a hosszabbítás perceiben Undiano játékvezető úgy ítélte meg, Ramires és Evra ütközése nem ért tizenegyest. A spanyol viszont nagyot tévedett!


Evra a gólvonalról ment Lampard lövése után fotó: chelseafc.com
Evra a gólvonalról ment Lampard lövése után fotó: chelseafc.com


Az est másik mérkőzésén a Barcelona toronymagas favoritként kezdett a Mircea Lucescu edzette Sahtar Donyeck ellen (amelyben Razvan Rat végig a pályán volt) és a katalánok ennek megfelelően is kezdtek: a második percben Messi passzkísérlete után egy védő lábáról Iniesta elé került a labda, aki hat méterről megszerezte a vezetést. Az ukránok azonban a gyors góltól nem törtek meg és bizony csak a szerencsén múlott, hogy Luiz Adriano vagy Willian nem egyenlített ki gyorsan: előbbi ziccerben gurított a kapu mellé, utóbbi pedig Valdez kapus kétségbeesett mentése után emelt a megüresedett kapu fölé. Óriási volt a Barcelona labdabirtoklási fölénye (mintegy 70%-ban birtokolták a labdát a hazaiak) és ez helyzetekben is megmutatkozott: Messi előbb szabadrúgásból állt közel az újabb gólhoz, majd a kis argentin egy védelmi hibát könnyelműsködött el. Levegőben lógott az újabb katalán gól, ami aztán a 33. percben „le is esett": Iniesta hosszú átadása után előbb a labda esett le a meglepett és gyámoltalannak tűnő Pjatov előtt (akinek viszont a tantusz nem esett le), a hálóőr bizonytalankodását pedig Alves büntette.

A szünet után csak csak nyolc percet kellett várni az újabb hazai gólra, amikor Xavi laposan középre passzolt szöglete után Pique teljesen üresen lőhetett kapura, a labda pedig még meg is pattant egy védőn, így Pjatov tehetetlen volt. Viharos periódus vette ezzel kezdetét, hisz hat perccel később Srna szabadrúgásába ért bele remekül Rakickij, ám a vendégek alig örülhettek a szépítő találatnak, mivel újabb egy minutummal később Messi passzát Keita bombázta a léc alá.

A Barcelona 4-1-nél sem állt le, Messi, Iniesta, Pedro és Alves révén újabb gólokat lőhettek volna és miután Luiz Adriano lövését a kapufára imádkozták a hazaiak, Xavi beállította az 5-1-es végeredményt, ami után a Sahtar híveinek nem sok reménye maradt a visszavágóra.

Bajnokok Ligája, negyeddöntők:
Chelsea - Manchester United 0-1
gólok: Rooney (24.)

Barcelona - Sahtar Donyeck 5-1
gólok: Iniesta (2.), Alves (33.), Piqué (53.), Keit (60.), Xavi (88.) illetve Rakickij (59.)

Iniest korai gólja sokat nyomott a latba fotó: shakhtar.com
Iniesta korai gólja sokat nyomott a latba fotó: shakhtar.com


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: