2018-10-31 11:09:29• hírek • MTI

Rátalálhattak az indonéz gép törzsére és feketedobozára

Az indonéz hadsereg szerdán közölte, hogy nagy valószínűséggel felderítette a hétfőn lezuhant utasszállító repülőgép törzsének és feketedobozának hollétét: a mindössze két hónapja gyártott Boeing 737-800 típusú gép 189 emberrel zuhant nem sokkal jakartai felszállása után a tengerbe – az indonéz hadsereg szerdára hajózási radarral felfedezett egy 22 méter hosszú tárgyat a Jávai-tenger fenekén, 32 méteres mélységben; a tárgy valószínűleg a repülő törzse.

A roncsok és holttestek után – túlélőről nem tudni – szerdán tízzel még több hajó, már 44 kutatott. Az indonéz közlekedésbiztonsági tanács ugyancsak szerdai közlése szerint hangjelzéseket fogtak be a keresők, amelyek 70 százalékos valószínűséggel a repülő feketedobozának jeladójától származnak. A hangforrás megtalálására búvárokat küldtek. A feketedoboz – amely rögzíti a pilótafülkében elhangzottakat és a repülési adatokat – nagyban segíthet kideríteni a szerencsétlenség okát.
 

Mindeközben Indonézia közlekedési minisztere bejelentette, hogy felmentette a munkavégzés alól a gépet üzemeltető légitársaság, a Lion Air műszaki igazgatóját és azokat az alkalmazottakat, akik jóváhagyták a repülő felszállását. A minisztérium közlése szerint ellenőrizni fogják az összes olcsón utaztató indonéz légitársaság működését. A lezuhant gépnél előző repülése során műszaki probléma lépett fel, amelyet azonban – a Lion Air elnökének közlése szerint – az eljárásnak megfelelően kijavítottak.
 

A gép belföldi járat volt, külföldi áldozatokról nincs hír. Indonéziának nincs jó híre légiközlekedésének biztonságáról. Az ország légitársaságai csaknem egy évtizedig ki voltak tiltva biztonsági aggályok miatt az európai és az észak-amerikai légtérből. Az Európai Unió az idén, az Egyesült Államok 2016-ban oldotta fel a tilalmat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: