2010-02-26 10:45:59• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Rasszista államfő?

Rasszizmussal vádolja Traian Basescu és Theodor Baconschi külügyminisztert több romániai civil szervezet, szerintük a román vezetők nyilatkozataikban a bűnözés fogalmát a romákkal társították.

Csütörtökön a román Jogforrás Központja (CRJ) nevű civil szervezet adott ki közleményt, amelyben kifejtette, hogy Baconschit meneszteni kellett volna korábbi kijelentése miatt. A román külügyminiszter Pierre Lellouche francia Európa-ügyi államtitkár közelmúltbeli bukaresti látogatásán azt mondta, hogy "egyes romániai közösségekben, elsősorban a roma etnikumúak körében fiziológiai probléma a bűnözés".

A civil szervezet "a rasszizmus intézményesülésének" minősíti, hogy a hét elején Basescu is olyan kijelentést tett, amely a szervezet szerint megerősíti a román társadalomban a cigányokról kialakult sztereotípiákat. Basescu a romák felzárkóztatása érdekében tartott egyik bukaresti konferencián kijelentette: nem lehet a végtelenségig leplezni, hogy milyen rossz a megítélésük a külföldön élő, román állampolgárokból álló roma közösségeknek.

Hangsúlyozta: ők valóban román állampolgárok, ezért a román államnak felelősséget kell vállalnia értük, de szerinte a roma közösségnek is osztoznia kellene ebben a felelősségben. "Vagy elismerjük a román állam és a roma közösség kettős felelősségét pozitív irányú fejlődésük érdekében, vagy ha erre nem vagyunk hajlandók, akkor valamennyi kormányzati és európai program eleve kudarcra van ítélve" - mondta Basescu.

A civil szervezet szerint Basescu lényegében azt szorgalmazta, hogy a roma közösség vállaljon kollektív felelősséget a romák által elkövetett bűncselekményekért.


Basescu nemrég épp egy romák helyzetének javításával foglalkozó konferencián volt
Basescu nemrég épp egy romák helyzetének javításával foglalkozó konferencián volt


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: