2018-07-01 08:41:26• hírek • Bede Emőke

Rangsorolták az iskolákat a 2018-as képességfelmérőn szerzett eredmények alapján

Minden évben rangsorolják az ország iskoláit annak függvényében, milyen eredményt értek el a nyolcadikos diákok a képességfelmérő vizsgán.

Országos szinten 6 118 oktatási intézmény adatait vették lajstromba, majd a képességfelmérőn szerzett eredmények alapján rangsorolták őket. Természetesen a kicsivel több mint hatezer iskola között ott voltak a Szatmár megyeiek is, viszont a Top 100-as listába csak egy helyi intézmény fért be.


Az országos lista 54. helyére a papírformának megfelelően a szatmári Mihai Eminescu Főgimnázium került, 8,86-os átlagmédiával. Az iskola már évek óta ott szerepel a legjobbak között, nem egy esztendőben sikerült akár a lista magasabb helyeire is bekerülnie. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy az Eminescu diákjai – és minden román tannyelvű képzésben résztvevő diák - csupán románból és matematikából vizsgáztak, a magyar nyelvű tanintézmények diákjainak viszont anyanyelvből is vizsgázniuk kellett, így az ő felkészülésük egy fokkal nehezebb volt.


Csak néhány századdal lemaradva követi a megyei első helyezettet a Ioan Slavici Főgimnázium (8,38), a dobogó harmadik fokára pedig a Grigore Moisil Általános Iskola állhatott (8,22). E hármat követően a Szatmár megyei lista élén a következő iskolák végeztek még: Nagykárolyi Elméleti Líceum (7,81), Avasfelsőfalusi Elméleti Líceum (7,73), Doamna Stanca Főgimnázium (7,71), Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum (7,66), Johann Ettinger Német Elméleti Líceum (7,61), Constantin Brancoveanu Általános Iskola (7,38), Kölcsey Ferenc Főgimnázium (7,32). A lista többi résztvevője már nem érte el a 7-es átlagosztályzatot, sajnos azonban akadnak olyanok is, akik még a 2-est sem.


A diákok által a képességfelmérő vizsgán szerzett jegyek természetesen nem csak az egyes iskolák rangsorolásában játszanak fontos szerepet, hanem a líceumi beiratkozáskor is, mely pénteken kezdődött meg. A képességvizsgán szerzett átlagosztályzat ugyanis a bejutó jegy 80 százalékát teszi ki, így a jobb helyekért folyó versenyben az utolsó megszerzett századok is döntő fontosságúak is lehetnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: