2016-03-11 19:55:49• hírek • Szatmár.ro

Rangsorolták a tanácsosjelölteket: Magyar, Maskulik, Szőcs, Butka...

Pénteken a filharmóniában tartotta a városi tanácsosi tisztségre jelentkező személyek rangsoroló gyűlését a Szatmárnémeti RMDSZ. A határidőig 14-en jelezték, hogy a szövetség színében tanácsosi tisztséget vállalnának a következő négy évben - közülük pedig öt személy eddig is a városi tanács tagja volt.

A rangsorolást - akárcsak a polgármesterjelölt kiválasztását - szavazatukkal a különböző körzetek küldöttei, civil szervezetek és politikai partnerszervezetek képviselői végezték.

„Szatmáron változásra van szükség. Ami működött, az is elromlott. Ami pedig nem, az továbbra sem működik. Ezen változtatni kell. És erre van is esély idén. Kereskényi Gábor azért indult a polgármesteri tisztségért, mert érzi magában és az RMDSZ csapatában az erőt ahhoz, hogy ennek véget vessen. Azonnali változás kell, mert a város többet érdemel”- hangsúlyozta Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke. Meggyőződése, Szatmárnak olyan emberre van szüksége, aki felrázza a várost, aki nem hagyja, hogy a régióban mindenki elhagyja gazdaságilag a települést. „A Szövetség polgármesterjelöltje, Kereskényi Gábor pedig rátermett erre a feladatra, fiatal kora ellenére komoly politikai rutinnal és tapasztalattal rendelkezik” - mondta. Kovács Péter szerint, ahogy a polgármesterjelöltnek a győzelemre, úgy az RMDSZ-nek is jó esélye van a többség megszerzésére, de ehhez minden eddiginél több munkára, támogató csapatra és erős tanácsosi listára van szükség.

„Elég volt abból, hogy káosz van a városban. Hogy nem lehet közlekedni Szatmáron. Hogy düledeznek a belváros műemlékei. Hogy lassan érdemes lesz kiírni egy kátyú-szépségversenyt, mert számolni már amúgy sem érdemes azokat. Hogy kerülgetni kell a kábeleket. Hogy a járdán nem fér el egy babakocsi. Szatmárról egyre többen költöznek el, mert nem bírják ezt, meg a perspektíva hiányát, a bezápulást. És hiába vagyunk kevesebben, a káosz mégis nő. Hallom, a polgármestert már úgy hívja a vicces kedvű román ember: Doctor Haos.

Elég volt abból, hogy a fejlődés elkerül bennünket. A világ és Románia rég kilábalt a válságból, mi meg csak bámuljuk Nagybányát és Nagyváradot. Hogy nekik sikerül. Hogy ott van fejlődés, itt meg nincs. A város lassan méltó lesz a román nevére: már nem Szatmárnémeti, hanem csak egy nagy, kaotikus falu: Satu Mare. Elég volt abból, hogy lassan több az ígéret, mint ahány napja van az évnek. Minden napra egy mese - gyerekkorom egyik kedvenc könyve volt. Ilyen ez a mai vezetés is. Minden napra egy ígéret, amiről aztán kiderül, hogy inkább a mesekönyvben a helye, mert megvalósulni nem akar. Hidak épültek, a panelházak hőszigetelését megoldották, információtechnológiai völgy létesült, gombamódra szaporodnak az új munkahelyek, elkerülő út épült Szatmárnémeti körül - hogy csak néhány ígéretet említsek” - mondta beszédében Kereskényi Gábor, a Szatmárnémeti RMDSZ polgármesterjelöltje. „Azért indultam az előválasztáson, mert elegem lett mindebből. De az esélyt Ti jelentitek. A csapat, amely változást akar. Mert, ahogy a sláger is mondja: egyedül nem megy. És nélkületek bizonyosan nem. Sokfélék vagytok. Számos szakma, többféle életút vezetett oda, hogy tanácsos-jelöltnek jelentkezzetek. Meg a változás vágya és az elég volt dühe. Ez a közös nevező. És én erre akarok, erre fogok, erre tudok építeni” - fűzte hozzá.

Ezt a 14 városi tanácsosjelölt bemutatkozása követte. Mindenki három-három percben beszélhetett, bemutatkozva és városfejlesztési terveikről beszélni nagy vonalakban.

Bertici István egyebek mellett az infrastruktúra fejlesztésére helyezné a hangsúlyt a következő mandátumban. Bura Maksay István szerint az oktatás fejlesztésére, a pályázási lehetőségek kihasználására és a közpénzek ésszerű elköltésére kell majd koncentrálni. Butka Gergely aktívnak tartotta magát a tanácsosi munkában és ugyanolyan lelkesedéssel végezné feladatait a következő mandátumban, odafigyelve az egyszerű emberek kisebb problémáira is. Gáti István a közigazgatásban és magánszférában szerzett tapasztalatait kamatoztatná a városi tanácsban és szeretné, ha komoly változás állna be a vezetési stílusban. Günthner Tibor az eddig építészként elvégzett munkájára hívta fel a figyelmet. Kiss József szerint mindenképp nyerni kell, hogy megállítsák a város leépülését. Magyar Lóránd eddigi frakcióvezető szerint az utóbbi négy évben erős frakciója volt az RMDSZ-nek a városi tanácsban, de sok hiányérzet is van benne, hiszen a javaslataikat folyamatosan leszavazták. Maskulik Csaba a továbbiakban is a szatmáriak érdekeit fogja képviselni, követve a kidolgozott és teljesíthető közös városfejlesztési programot.

Muresan István fontosnak tartja a zöldövezetek rehabilitációját, a Pannónia szálló helyzetének a megoldását és egy kerékpárút-hálózat kialakítását. Poszet Kinga ugyan nem lehetett jelen, videóüzenetében elmondta, a régi városközpont felújítása, a színház utcájának sétálóutcává való alakítása, járdák felújítása szerepel számára a prioritások között. Szejke Ottilia az oktatás minőségének a javítására, a duális szakképzés bevezetésére helyezné a hangsúlyt, valamint „faültetésre, nem csonkításra”. Szénás Szabolcs ifjúsági kérdésekben szeretne szerepet vállalni, kezdve a hiányzó ifjúsági stratégia kidolgozásától a célirányos tehetséggondozáson át egészen a fiatalok hazacsábításáig. Szőcs Péter 2008 óta városi tanácsos, szerinte az utóbbi négy évben ugyan szélmalomharcot vívtak, de a munka így sem volt hiábavaló. Zsók Csaba szerint a cél 12 tanácsosi szék és a polgármesteri cím megszerzése kell legyen, majd következhet a duális szakképzés vezetése, a környezetvédelem fejlesztése, a munkahelyteremtés és a régi főtér lezárása.

A bemutatkozást követően szavaztak a küldöttek, így a következő sorrend alakult ki: Magyar Lóránd, Maskulik Csaba, Szőcs Péter, Butka Gergely, Günthner Tibor, Szejke Ottilia, Kiss József, Zsók Csaba, Poszet Kinga, Gáti István, Bertici István, Muresan István, Bura Maksay István és Szénás Szabolcs.

A tanácsosjelöltek ebben a sorrendben kerülnek majd fel a szavazólapokra, illetve eszerint a lista alapján jutnak majd be a helyi tanácsba.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: