2012-04-19 14:35:11• hírek • M. T. R.

Rangsoroló gyűlést tartott a Tasnádi RMDSZ

Igen szép számban jelentek meg tasnádiak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség helyi szervezetének rangsorállító közgyűlésén. Az alkalomra szerda este került sor a Caritas termében.

Az érdekvédelmi képviselet helyi elnöke üdvözölte a jelenlévőket - örömét fejezte ki a jelentős létszám miatt. Bendel József ezt követően ismertette a közgyűlés menetét. Kilenc RMDSZ-tag jelezte kérvényben, hogy szeretné a továbbiakban mint a helyi tanács tagja képviselni a tasnádi magyarság, illetve az egész lakosság érdekeit. Közülük időközben Ruff Zsófia, a helyi ipari középiskola aligazgatója visszamondta jelentkezését, így hát a közgyűlés tagjai a nyolc jelölt közül hármat kellett megnevezzenek. A Német Demokrata Fórum helyi szervezetével már megállapodott a közös lista állításáról a Szövetség, így az előbbi szervezett a harmadik és a kilencedik pozícióján lévőket indítja.

A szavazatok megszámlálásának ideje alatt a tasnádi RMDSZ egyetlen olyan tagja kapott szót, aki jelezte elvállalná a polgármester-jelöltség feladatait. A jelenlegi elöljáró, Véron András mondandóját két részre osztotta: előbb a jelenlegi mandátumáról szólt, majd a terveiről. Mindenekelőtt megemlítette, polgármesterségének anyagi feltételei igencsak szűkösen alakultak, hiszen a gazdasági válság, a krízis közepette kellett a jó irányba vezetnie a várost. Amint mondta: sajnos az utóbbi négy évet a mind kevesebből való gazdálkodás jellemezte. A helyi költségvetésbe a városbeli munkahelyek adója nyomán négy éve körülbelül 180 ezer lej, jelenleg pedig mindössze 120 ezer folyik be - ismertette a számok nyelvén azt, mit is jelentett a válság Tasnád életében. Hogy mégsem csak a „bizonyítványát kell magyaráznia", amint mondta, a megyei tanáccsal, különösen annak elnökével, azaz Csehi Árpád Szabolccsal létrejött kiváló kapcsolatnak is köszönhető. Ezt ekként jellemezte: a lehetőségeikhez, sőt, olykor már-már afelett támogatta Tasnádot. Sikerült a kórházat megmenteni - amint kidomborította: az országban 178 kórházat zártak be, s tulajdonképpen a tasnádi egészségügyi intézményre is ez a sors várt.

Rangsoroló közgyűlést tartott a tasnádi RMDSZ.


„Fel se tudjuk talán fogni, hogy mi lett volna, ha megszűnik Tasnádon a kórház" - fogalmazott. Szólt arról is, hogy a megyei kórház kihelyezett részlegeként működő intézmény bővülni is fog. Beszélt a strandról is. Az üdülőközponttá válás legfontosabb lépcsőfoka a kezelési központ léte - mutatott rá. Szólt a kanalizálásról, amely révén 20 kilométernyi csatornahálózat épül ki Tasnádon. A közművesítést követően folytatná a már megkezdett aszfaltozást: azaz az eddig új bitumenburkolattal ellátott 6, és az idén megvalósuló 4 utcán kívül mind a 20 kilométernyi utat, ahol kanalizálnak a megyei Master Plan keretében leaszfaltoztatná. Megemlítette azt is, hogy három kulturális intézmény felújítása folyamatban van.

Beszédében válaszolt arra a kérdésre is, hogy miért kívánja folytatni a polgármesterséget. Amint kifejtette: az elképzelések zömének megvalósítására nem elég a négy év. Legalább négy év kell még - jelentette ki. Tervei közül ismertette azt, hogy nyári színpadot, több sportlétesítményt hozna létre. Az úgynevezett Macskahegyre egy parkot szeretne kialakíttatni. Szólt ugyanakkor arról is, hogy ezek mind tervek, csak akkor sikerül megvalósítani őket, ha pályázni lehet ezekre, merthogy az önkormányzat önerőből képtelen ezek megvalósítására. Szólt a munkahelyteremtés fontosságáról is. Épülőfélben van egy 3-400 embernek munkát biztosító gyár, egy másik egy új csarnokát nemrégiben avatták fel, ott is 100 munkahely létesült...

Amint rámutatott, elindult valami, elkezdődött e téren is egy pozitív folyamat. E téren is mindent elkövet az önkormányzat: például ötévnyi adókedvezményt biztosít a munkahelyteremtő befektetésekhez. Reméli, hogy Tasnádon is érvényesül az a folyamat, miszerint az első vállalkozások többet hoznak magukkal, azaz mind több munkahelyet teremtenek különböző cégek. Az összehasonlítás végett megemlítette, hogy 1981-ben, amikor Tasnádra költözött még 4500 munkahely volt a városkában, jelenleg 2500 van. Ez pedig azt eredményezi, hogy a fiatalok elmennek. Komolyan csökkenés a város és a hozzá tartozó falvak lakossága: mindössze 8411 tasnádiak jelenleg, s ebből csak 36,6 százalék a magyarság részaránya. A tendencia megállításában, mi több, megfordításában elengedhetetlenül fontos a jóllét, a munkabiztonság megteremtése - hangsúlyozta. Az egészségügyi rendszer szintén elengedhetetlen e téren is. A közeljövőben szakrendelés fog zajlani heti egy alkalommal a tasnádi kórházban.

Rangsoroló közgyűlést tartott a tasnádi RMDSZ.


A megyei kórház orvosai 7-8 szakterületen tartanak majd itt is ügyeletet. Szintén rendkívül fontos az infrastruktúra - mondta. Ennek érdekében akár a hitelhez való folyamodás révén is aszfaltoztatja a városban a kanalizálandó utcákat, méghozzá mind a 20 kilométernyit. Tasnád, holott adottságai mindenképpen arra predesztinálják, nem lesz igazi üdülőtelep kezelési központ nélkül. Ennek létesítése pedig még idén megkezdődhet. Véron András szólt arról is, hogy személyében tulajdonképpen nyolc évtizede volt újra magyar polgármestere Tasnádnak. Önmagában ez is számos kulturális rendezvény, az egyházaknak nyújtott támogatások tekintetében rendkívüli előrelépés. Nyílt és egyöntetű szavazás eredményeként a jelenlévő tasnádiak felkérték, vállalja el a polgármester-jelöltséget, s nyerje is meg a választást, majd tevékenykedjen a dél-szatmári város érdekében a következő négy évben is.

A szavazás eredményét ismertette ezután a számlálóbizottság tagja, Tóga István. A 69 voksból 68 volt érvényes: Katona Péter 50, Pakulár István 38, dr. Czier Tibor pedig 30 szavazatot kapott. Ennek megfelelően a június 10-ei helyhatósági választások alkalmával az RMDSZ listája a következőképpen fog kinézni: 1. Bendel József (mint a szervezet elnökét megilleti az első hely); 2. Véron András (kifejtette: reméli ezt a helyet más kapja, hiszen mint polgármester tevékenykedhet majd a következő 4 évben is); 3. dr. Schmidt Ottó (az NDF jelöltje); 4. Katona Péter; 5. Pakulár István; 6. dr. Czier Tibor stb.

Rangsoroló közgyűlést tartott a tasnádi RMDSZ.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: