2019-02-25 12:39:12• hírek • Bede Emőke

Rangos klasszikus zenei fesztiválon mutatkozik be szeptemberben a Dinu Lipatti Filharmónia

A műfaj szerelmeseinek minden bizonnyal sokatmondó a George Enescu nemzetközi klasszikus zenei fesztivál neve, mely nem csak Romániában, hanem egész Európában nagy elismerésnek örvend úgy szakmai téren, mint a nagyérdemű körében.

Ehhez a nagyszabású eseményhez csatlakozik első ízben idén megyénk klasszikus zenei intézménye, a Dinu Lipatti Filharmónia is  –osztotta meg az örömteli hírt hétfőn a helyi sajtó képviselőivel Fátyol Rudolf igazgató. A 2019. szeptember 19-én megrendezésre kerülő koncert karmestere Cristian Lupes lesz, az est szólistája pedig maga Fátyol Rudolf. Felcsendül majd Bartók Béla Román népi táncok című alkotása, Paul Constantinescu hegedűre és zenekarra írt koncertdarabja, valamint a Szergej Szergejevics Prokofjev által komponált, Romeo és Júlia című balettzene több részlete is. A filharmónia vezetője elmondta, ha minden jól alakul, akkor nem csak a Szatmár megyeiek, hanem a tévé előtt ülők is követhetik a koncertet, ugyanis a TVR 3-as csatorna közvetítetni is fogja a nagyszabású előadást.
 

Az idei év azonban nem csak azért különleges, mert a zenekar részt vesz az említett fesztiválon, hanem azért is, mert 2019-ben ünnepli fennállásásnak hetvenedik évfordulóját az intézmény. A szatmári filharmónia első, nem hivatalos évadját 1949. szeptember 12-en indította útjára. Egy maroknyi lelkes zenésznek és későbbi igazgatójuknak, Sugár Kálmánnak köszönhetően azonban 1950. február 25-én megkezdhette hivatalos működését is, miután kiharcolták a minisztériumnál azt a törvényerejű rendeletet, mely jóváhagyta a filharmónia megalakulását. Az immár hivatalos formában működő filharmóniát első körben az orosz zeneszerzőről, Glinkáról nevezték el, majd 1992-ben az intézmény a Dinu Lipatti nevet vette fel. Az idők folyamán az intézmény határon innen és túl is ismertté és elismertté vált. E folyamatban a zenekar kiemelkedő teljesítménye mellett kulcsfontosságú szerepe volt az évenként megrendezett Szatmári Zenei Napoknak, illetve azoknak a prominens művészeknek is, akik az elmúlt időszakban megfordultak a filharmónia díszes koncerttermében, hogy játékukkal elbűvöljék a helyi közönséget.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: