2010-01-26 16:19:17• hírek • Szatmár.ro

Rangos kitüntetésekben részesültek

A felvidéki Palóc Társaság idén 14. alkalommal hirdetett pályázatot a Kárpát-medencében élő általános és középiskolás diákok számára. Higyed Emilia, a Szatmárnémeti Református Gimnázium végzős diákjának pályamunkáját a Kolczonay Katalin, egyetemi tanár által vezetett értékelő bizottság idén a legmagasabb elismerésben, kiemelt első díjban részesítette.

A díj átadására a budai várban, a Mátyás-templom szomszédságában, a Magyar Kultúra Háza Deák-termében került sor január 24-én vasárnap délután. A Kárpát-medencéből több mint százan jelentek meg a díjkiosztó ünnepségen, Magyarországról, Felvidékről, Delvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből. A Refis diáklány az oklevéllel együtt értékes könyvjutalomban és balatoni üdülésben is részesült.

Amint arról Higyed Emilia beszámolt, az ő dijkiosztó ünnepségét, Temesváron élő nagyapja, Dr. Higyed István lovaggáütési ceremóniája előzte meg, amelyre a Magyar Kultúra Napja alkalmával, január 22-én került sor Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében. A koronaékszerek és lovagok jelenlétében, közel félezer meghívott vendég előtt zajlott a hagyománynak megfelelően a lovaggá ütés.

Nick Ferenc, A Falvak Kulturájáért Alapítvány elnöke, karddal a kezében „ütötte lovaggá" a Kultúra Lovagrendje új lovagjait a laudációt és indoklást követően. Idén nyerte el többek között a lovagi címet Dr. Habsburg Ottó, Gróf Széchenyi István (post mortem), egy ankarai török mecénás-üzletember is. Dr. Higyed István a nemzetek és felekezetek közötti békesség érdekében kifejtett életművéért kapta a rangos elismerést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: